ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πώς τιμώρησαν τον αστυνομικό που ψέκασε τη «Γυναίκα με τα κόκκινα» (εικόνες)

τουρκία-πώς-τιμώρησαν-τον-αστυνομικό-475683

Η φωτογραφία της τον Μάιο του 2013 έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των social media και μέσα σε λίγες ώρες η άγνωστη «γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα» έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία, στην Πλατεία Ταξίμ.

Επί μήνες η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε από τις διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης Ερντογάν να «ξυρίσει» το πάρκο για να χτιστούν πολυκατοικίες.

Η Σεϊντά Σουνγκούρ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον αστυνομικό που δε δίστασε να την ψεκάσει στο πρόσωπο από απόσταση αναπνοής με σπρέι πιπεριού με «όπλα» της ένα καλοκαιρινό κόκκινο φόρεμα, ένα απλό κολιέ και μια άσπρη τσάντα.

Όταν ο αστυνομικός της έριξε χημικά στο πρόσωπο, εκείνη απλά γύρισε το κεφάλι της από την άλλη. Και ο αστυνομικός συνέχισε να της ρίχνει, στο πίσω μέρος του κεφαλιού πια.

Η εικόνα της έγινε σύμβολο αντίστασης. Έγινε γκράφιτι, έγινε σκίτσο, έγινε ακόμη και καρτούν.

Ο αστυνομικός καταδικάστηκε για την πράξη του από τουρκικό δικαστήριο και του επιβλήθηκε ποινή-χάδι: πρέπει να φυτέψει 600 δέντρα. Ο αστυνομικός ονόματι Fatih Zengin αρχικά καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκισης, αλλά θα κάνει την ποινή του μόνο αν επαναλάβει το ίδιο λάθος, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος, ωστόσο, να φυτέψει 600 δέντρα ενώ θα είναι υπεύθυνος για να «πιάσουν» έξι μήνες μετά την φύτευσή τους!

Ο Zengin κατηγορήθηκε για χρήση ακραίας βίας και οι εισαγγελείς ζήτησαν να καταδικαστεί σε 3ετή φυλάκιση. Τελικά η ποινή που του επιβλήθηκε είναι μάλλον μια ειρωνία για τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, αναφέρει το Reuters.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου