ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία – «Πράσινο φως» σε νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα στον πρόεδρο να σπάει πατέντες εμβολίων

βραζιλία-πράσινο-φως-σε-νομοσχέδι-475593

Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη σχέδιο νόμου που δίνει στον πρόεδρο της χώρας το δικαίωμα να σπάει προσωρινά κατοχυρωμένες πατέντες εμβολίων και συστατικών τους σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Το σχέδιο νόμου, που είχε ήδη εγκριθεί από την κάτω Βουλή, θα σταλεί τώρα στον αρχηγό του κράτους προς υπογραφή και επικύρωση, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνει.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει ταχθεί δημόσια εναντίον του νομοσχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις της Βραζιλίας με τους κατασκευαστές εμβολίων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Επιπλέον, κατά την άποψή του, η χώρα δεν θα διέθετε την τεχνολογία για να προχωρήσει στην παραγωγή προηγμένων εμβολίων ακόμα κι αν έσπαγε τις πατέντες τους.

Η βραζιλιάνικη Γερουσία εξάλλου συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου κάποιες από τις διατάξεις που είχαν απαλειφθεί από το κείμενο στην κάτω Βουλή, ανάμεσά τους άρθρα που προβλέπουν να υποχρεώνονται οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων να μοιράζονται πληροφορίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων καθώς και την επιβολή προστίμων και άλλων τιμωρητικών μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου