ΔΙΕΘΝΗ

Με αντιφατικές κινήσεις, η Αργεντινή προσπαθεί να γλιτώσει τη νέα κρίση

με-αντιφατικές-κινήσεις-η-αργεντινή-π-475556

Μετά την ξαφνική κατάρρευση του πέσο την περασμένη εβδομάδα, πολλοί κάτοικοι της Αργεντινής φοβούνται ότι η χώρα τους οδηγείται σε ένα νέο επεισόδιο των κρίσεων που φαίνεται να πλήττουν την οικονομία της χώρας αυτής μια φορά κάθε δέκα χρόνια.

Η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ αγωνίζεται να προστατεύσει τα χαμηλά αποθέματα της Kεντρικής Tράπεζας, που μειώθηκαν πέρυσι κατά 30% και έπεσαν αυτόν τον μήνα κάτω από τα 30 δισ. δολάρια.

Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, επιβλήθηκαν αυστηροί έλεγχοι στις διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό, ώστε να σταματήσει η αυξανόμενη κατανάλωση σε δολάρια.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κινεζικά προϊόντα, που εξαιτίας του πληθωρισμού (30%) είναι φτηνότερα όταν παραδίδονται στο σπίτι από το εξωτερικό σε σχέση με την αγορά τους στα εγχώρια καταστήματα.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους ελέγχους στην αγορά δολαρίων.

Και μετά άλλαξε ξανά γραμμή. Ο υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισιλόφ δήλωσε στην εφημερίδα Pagina 12 ότι ο φόρος στις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας που γίνονται σε δολάρια δεν θα μειωθεί τελικά από το 35% στο 20%, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει.

Ο φόρος θα μειωθεί πάντως για τις αγορές που γίνονται σε μετρητά. Και τα υπόλοιπα μέτρα που είχαν αναγγελθεί θα ισχύσουν κανονικά από σήμερα, όπως η δυνατότητα των Αργεντινών να αγοράζουν πέσος για την προσωπική τους αποταμίευση.

Το δολάριο ανατιμήθηκε από τα 8 στα 13 πέσος, ενώ η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί -και να χάνει- αποθέματα σε μια προσπάθεια να ασκεί έναν έλεγχο στο δολάριο. Η μάχη αυτή χάθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κατάρρευση του πέσο.

Οι οικονομικοί παρατηρητές επιρρίπτουν την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στη λαϊκιστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί με τεχνητό τρόπο τις τιμές του ηλεκτρικού χαμηλά για να συγκαλύψει τον πληθωρισμό. Οι εταιρείες δεν μπορούν έτσι να επενδύσουν στη συντήρηση των πυλώνων. Η κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από αντικυβερνητικούς επιχειρηματίες.

Η Αργεντινή έχει ξαναζήσει τέτοιες κρίσεις. Ο υπερπληθωρισμός του 1989 – όταν οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών έφτασαν κάποια στιγμή το 197% και οι διακοπές ρεύματος ήταν και πάλι συνεχείς – προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Ραούλ Αλφονσίν.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2001, μια ανάλογη κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα να παραιτηθεί και οδήγησε στο μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους στην ιστορία.

Ο Νέστορ Κίρτσνερ έβγαλε την Αργεντινή από την κρίση και η οικονομική ανάπτυξη που ξεκίνησε επί των ημερών του συνεχίστηκε και επί προεδρίας της συζύγου του. Οι ψηφοφόροι αντέδρασαν με ενθουσιασμό, χαρίζοντας στο ζεύγος τρεις συνεχόμενες θητείες. Όμως ο ενθουσιασμός αυτός έχει πλέον εξαφανιστεί, καθώς η χώρα βασανίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό, τη μεγάλη εγκληματικότητα και την εκτεταμένη διαφθορά.

Τα προβλήματα αυτά, μαζί με ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, προκάλεσαν την κατάρρευση του πέσο. Το νόμισμα της Αργεντινής έπεσε την περασμένη Πέμπτη κατά 11%, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί χωρίς να προχωρεί σε επίσημη υποτίμηση, αφού η πρόεδρος είπε πέρυσι ότι δεν θα επιτρέψει ξανά κάτι τέτοιο.

«Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει», έγραψε σε Tweet ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μαρτίν Ρεντράδο, ο οποίος απολύθηκε από τη Φερνάντες το 2010. «Τα μέτρα που λαμβάνονται αυξάνουν την παράλυση και την αβεβαιότητα».

Αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών (2002-2005) Ρομπέρτο Λαβάγνια παρομοίασε την κατάσταση σαν τον οδηγό που κάνει ζικ-ζακ: «Όταν κάποιος οδηγεί πίσω από ένα αυτοκίνητο που κάνει ζικ-ζακ, ξέρει τι πρέπει να κάνει: να απομακρυνθεί, γιατί αν δεν το κάνει, στο τέλος θα τρακάρει.»

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου