ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ζιμπάμπουε ο υπερπληθωρισμός κατάπιε το τοπικό νόμισμα

στη-ζιμπάμπουε-ο-υπερπληθωρισμός-κατ-474782

Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε θα μπορούν από την επόμενη εβδομάδα να ανταλλάξουν τα τετράκις εκατομμύρια δολάρια που διαθέτουν στους λογαριασμούς τους και να λάβουν το ισοδύναμό τους σε μερικά δολάρια ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε καταργεί το -ουσιαστικά άχρηστο- εθνικό νόμισμα της χώρας.

Η Ζιμπάμπουε άρχισε να χρησιμοποιεί ξένα νομίσματα, όπως δολάρια ΗΠΑ και ραντ Νότιας Αφρικής, από το 2009, όταν το δολάριο Ζιμπάμπουε ουσιαστικά εξανεμίστηκε από τον υπερπληθωρισμό που την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει το 500.000.000.000%.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης το 2008 οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν βαριές πλαστικές σακούλες γεμάτες με χαρτονομίσματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως λίγο ψωμί ή γάλα. Οι τιμές αυξάνονταν ακόμη και δυο φορές την ημέρα.

Από την Δευτέρα, όσοι έχουν λογαριασμούς σε δολάρια Ζιμπάμπουε θα μπορούν να τα μετατρέψουν σε δολάρια ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Τζον Μανγκουντία. Με τη διαδικασία αυτή το τοπικό νόμισμα θα σταματήσει και επισήμως να υφίσταται.

Οι κάτοικοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να επιστρέψουν στις τράπεζες τα παλιά χαρτονομίσματα αν και πολλοί τα πωλούν ως αναμνηστικά στους τουρίστες.

Οι κάτοχοι των λογαριασμών που έχουν υπόλοιπο μέχρι και 175 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε θα λάβουν 5 δολάρια ΗΠΑ. Όσοι έχουν κατατεθειμένα μεγαλύτερα ποσά θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με ισοτιμία 1 δολάριο ΗΠΑ προς 35 τετράκις εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε.

Το τελευταίο χαρτονόμισμα που τύπωσε η Κεντρική Τράπεζα το 2008 ήταν εκείνο των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό μετά βίας επαρκούσε για να παίρνει κανείς τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να πηγαίνει στη δουλειά του επί μία εβδομάδα.

Οι κάτοικοι που έχουν φυλάξει στα σπίτια τους παλιά χαρτονομίσματα θα μπορούν να τα ανταλλάζουν σε οποιαδήποτε τράπεζα και θα παίρνουν 1 δολάριο ΗΠΑ για κάθε 250 τρισεκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα χαρτονόμισμα των 100 τρισεκατομμυρίων την Δευτέρα θα λάβει 40 σεντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου