ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι πύραυλοι είναι το μέλλον μας, όχι οι διαπραγματεύσεις

ιράν-οι-πύραυλοι-είναι-το-μέλλον-μας-ό-47355

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για το μέλλον του Ιράν παίζουν οι πύραυλοι- και όχι οι συνομιλίες- δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Χαμενεϊ, προσφέροντας την υποστήριξή του στους σκληροπυρηνικούς Φρουρούς της Επανάστασης οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων προκαλώντας τις επικρίσεις της Δύσης.

Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά στη συνέχεια κάλεσε το Ιράν να αποφύγει την περαιτέρω προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του, και να διατηρήσει την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του.

«Εκείνοι που λένε πως το μέλλον είναι στις διαπραγματεύσεις, όχι στους πυραύλους, είναι είτε αδαείς είτε προδότες», είπε ο Χαμενεΐ, που έχει τον τελικό λόγο σε όλες τις υποθέσεις του κράτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του

«Αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώξει διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχει καμία αμυντική δύναμη, θα έπρεπε να υποχωρήσει στις απειλές οποιασδήποτε αδύναμης χώρας»

Τα σχόλιά του μπορεί να απευθύνονταν στον πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, τον ντε φάκτο ηγέτη μιας πιο μετριοπαθούς πολιτικής συμμαχίας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έγραψε στο Twitter «το μέλλον βρίσκεται στον διάλογο, όχι στους πυραύλους».

Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν πυραυλικές δοκιμές νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε αυτό που είπαν πως ήταν μια επίδειξη της μη πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης του Ιράν.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ανέφεραν, σε κοινή επιστολή τους που είδε χθες το πρακτορείο Ρόιτερς, πως οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις παραβιάζουν το ψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η ιστορική πυρηνική συμφωνία του περασμένου χρόνου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε πως η δοκιμαστική εκτόξευση από το Ιράν πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα δεν παραβιάζει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το ψήφισμα δεν απαγορεύει (τις δοκιμές)», δήλωσε, σύμφωνα με το Interfax, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των όπλων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα πως οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν προκάλεσαν «συναγερμό» και ότι επαφίεται στις μεγάλες δυνάμεις να αποφασίσουν κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για τους σύρους πρόσφυγες, ο Μπαν είπε: «Εκτός αυτής της συμφωνίας (με τις μεγάλες δυνάμεις), τώρα οι Ιρανοί έχουν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι αλήθεια ότι αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό και ανησυχία.

Αλλά το τι είδους κυρώσεις, το τι είδους μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν επαφίεται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου