ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ερευνες σε ιδιοκτησίες του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ

γαλλία-ερευνες-σε-ιδιοκτησίες-του-αμφ-472956

Έρευνες σε ιδιοκτησίες του αμφιλεγόμενου γάλλου κωμικού Ντιεντονέ καθώς και στο θέατρο του Παρισιού στο οποίο εμφανίζεται, πραγματοποίησε η αστυνομία,όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.Οι έρευνες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής έρευνας της εισαγγελίας του Παρισιού για οργάνωση απατηλής χρεοκοπίας, ξέπλυμα χρημάτων και κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Εκτός από το θέατρο, στόχοι έγιναν και πολλές κατοικίες του Ντιεντονέ, καθώς και εταιρείες που διαχειρίζονται τις δραστηριότητές του.

Λογιστικά έγγραφα κατασχέθηκαν από τους ερευνητές του κεντρικού γραφείου μάχης κατά της διαφθοράς και των οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων και της Κεντρικής Διεύθυνσης της δικαστικής αστυνομίας, διευκρίνισε μία από τις πηγές αυτές.

Ο Ντιεντονέ, μια πρόσφατη παράσταση του οποίου απαγορεύθηκε επειδή θεωρήθηκε πως έχει αντισημιτικούς τόνους, είναι στόχος πολλών ερευνών γύρω από τα οικονομικά του.

Στην έρευνα εξαιτίας της οποίας έγιναν σήμερα οι έρευνες στις ιδιοκτησίες του Ντιεντονέ, οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν θέματα σχετικά με την περιουσία του και με κινήσεις κεφαλαίων, κυρίως τα περισσότερα από 400.000 ευρώ που έχουν σταλεί από το 2009 στο Καμερούν, ενώ ο Ντιεντονέ δεν είχε καταβάλει στις αρχές Ιανουαρίου κανένα από τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί και ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 65.000 ευρώ.

Η έρευνα μπορεί επίσης να αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες η εταιρία παραγωγής που διαχειρίζεται η σύντροφός του, η Νοεμί Μοντάν, αγόρασε έναντι 550.000 ευρώ μια ιδιοκτησία του Ντιεντονέ, η οποία βγήκε αναγκαστικά σε πλειστηριασμό εξαιτίας ενός χρέους σχεδόν 900.000 ευρώ στην εφορία.

Παράλληλα διεξάγεται δικαστική έρευνα στο Παρίσι για “οργάνωση απατηλής χρεοκοπίας” έπειτα από μια προσφυγή εκ μέρους του Διεθνούς Συνδέσμου Κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA), που οδήγησε στην καταδίκη του Ντιεντονέ σε καταβολή αποζημιώσεων για ρατσιστικές ύβρεις, όμως η οργάνωση υποστηρίζει πως ουδέποτε έλαβε τα χρηματικά ποσά.

Προκαταρκτική έρευνα έχει αρχίσει επίσης από την εισαγγελία του Παρισιού για τις εκκλήσεις για δωρεές που είχε απευθύνει ο Ντιεντονέ μέσω του Ίντερνετ για να πληρώσει τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί – κάτι που ο νόμος απαγορεύει.

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, ο Ντιεντονέ είχε περάσει πολλές ώρες υπό κράτηση εξαιτίας μιας μήνυσης για άσκηση βίας που κατατέθηκε από ένα δικαστικό κλητήρα ο οποίος είχε πάει στο σπίτι του Ντιεντονέ για να εκτελέσει απόφαση για την πληρωμή προστίμων που ο τελευταίος χρωστούσε.

Ο Ντιεντονέ βρέθηκε πρόσφατα στο κέντρο μιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η οποία ζητούσε την απαγόρευση της παράστασής του με τίτλο “Ο τοίχος”, με την κατηγορία ότι διαδίδει αντισημιτικό μίσος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε αυτή την παράσταση στο όνομα της δημόσιας τάξης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Έκτοτε ο Ντιεντονέ έχει ανεβάσει μια νέα εκδοχή της παράστασης αυτής, την οποία απήλλαξε από τις πιο μετωπικές επιθέσεις εναντίον των εβραίων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου