ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο ηγέτης της ισπανικής ακροδεξιάς, Μπλας Πινιάρ

πέθανε-ο-ηγέτης-της-ισπανικής-ακροδεξ-472653

Ο ιστορικός ηγέτης της ισπανικής ακροδεξιάς και ένθερμος υποστηρικτής της δικτατορίας του Φράνκο, Μπλας Πινιάρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πινιάρ, ο οποίος υποστήριζε το πραξικόπημα και τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-75), έδινε το παρών στο μνημόσυνο του στρατηγού μέχρι το 2010. “Είμαστε υπερήφανοι για την ευγενή σταυροφορία μας εναντίον του κομμουνισμού το 1936”, είχε δηλώσει το 1992.

Ο Μπλας Πινιάρ, γιος στρατιωτικού, γεννήθηκε το 1918 στο Τολέδο. Σπούδασε νομικά και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε διοριστεί εισαγγελέας. Παράλληλα, από το 1957 μέχρι το 1962 ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Ισπανικού Πολιτισμού, ενός οργανισμού που με τη μετάβαση στη δημοκρατία μετεξελίχθηκε στο Ινστιτούτο Ιβηροαμερικανικής Συνεργασίας.

Το 1976 ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα Νέα Δύναμη, με το σύνθημα “Θεός, Πατρίδα και Δικαιοσύνη”. Στις βουλευτικές εκλογές του 1979 εξελέγη βουλευτής με τον συνασπισμό της Εθνικής Ένωσης, της οποίας μία από τις συνιστώσες ήταν και το κόμμα του.

Το 1982 η Νέα Δύναμη διαλύθηκε και τέσσερα χρόνια αργότερα επανιδρύθηκε με την ονομασία Εθνικό Μέτωπο, χωρίς όμως αυτή τη φορά να καταφέρει να εκλέξει βουλευτές.

Η υγεία του Πινιάρ ήταν κακή για πολλά χρόνια αλλά ο ίδιος παρέμενε δραστήριος, κυρίως δημοσιεύοντας άρθρα σε διάφορα ακροδεξιά περιοδικά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου