ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σε δημοπρασία τα ρούχα που φορούσε ο Ναπολέων την ημέρα του θανάτου του

γαλλία-σε-δημοπρασία-τα-ρούχα-που-φορο-471187

Το πουκάμισο, οι μανσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο Ναπολέοντας την παραμονή και την ημέρα του θανάτου του στο νησάκι της Αγίας Ελένης, τα οποία φύλαξε με ευσέβεια ο πιστός υπηρέτης του, θα βγουν σε δημοπρασία στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη.

“Είναι πολύ συγκινητικό. Αγγίζουμε τη ζωή του αυτοκράτορα, τις πιο προσωπικές στιγμές του”, δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Οζενά, ο οποίος οργανώνει τη δημοπρασία αυτή την 23η Μαρτίου στο Φοντενεμπλό.

Τα αναμνηστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα στο βρετανικό νησί της Αγίας Ελένης και τα ρούχα που φορούσε όταν πέθανε, την 5η Μαΐου 1821, φυλάχτηκαν από τον Ασίλ Αρσαμπό (1792-1858) ο οποίος είχε μπει στην υπηρεσία του αυτοκράτορα ως ιπποκόμος, τον ακολούθησε στην εξορία του και έγινε ο προσωπικός του υπηρέτης.

Τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην ιδιοκτησία των απογόνων του Αρσαμπό μέχρι και σήμερα. “Τα είχαν φυλάξει σε ένα ξύλινο κιβώτιο σε ένα χωριουδάκι της Κορσικής”, εξήγησε ο Οζενά.

Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που θα βγουν προς πώληση είναι το πουκάμισο από βατίστα που φορούσε ο Ναπολέοντας την 4η Μαΐου 1821, την παραμονή του θανάτου του. Φέρει κεντημένο το γράμμα “Ν” και η τιμή του εκτιμάται στα 30-40.000 ευρώ. Το πουκάμισο έχει μικρά μπαλώματα και ένα μεγάλο σημάδι, προφανώς από ιδρώτα, στο κολάρο “που αποδεικνύει πόσο υπέφερε ο ασθενής”, πρόσθεσε ο Οζενά. Συνοδεύεται από ένα χειρόγραφο σημείωμα, γραμμένο από τον Αρσαμπό και ραμμένο στη μία πλευρά.

“Είναι αναμφίβολα το πουκάμισο που φορούσε ο Ναπολέοντας όταν είπε τις τελευταίες λέξεις του: Γαλλία! Γιε μου! Ο στρατός! τη νύχτα της 4ης προς την 5η Μαΐου”, διαβεβαίωσε.

Οι μανσέτες που φορούσε ο Ναπολέοντας την ώρα του θανάτου του εκτιμάται ότι θα πουληθούν έναντι 8-10.000 ευρώ.

Ο Αρσαμπό φύλαξε ακόμη και τους επιδέσμους από βατίστα που είχε φτιάξει πιθανότατα σκίζοντας κάποιο πουκάμισο για να τους χρησιμοποιήσει ο αυτοκράτορας. Από τις 21 Απριλίου 1821 ο Ναπολέοντας υπέφερε από υψηλό πυρετό και παραισθήσεις. Στις 3 Μαΐου τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν. Με τους επιδέσμους πιθανότατα σκούπιζαν ή δρόσιζαν το μέτωπό του, σημείωσε ο οίκος δημοπρασιών που ειδικεύεται στην πώληση ιστορικών αντικειμένων της περιόδου εκείνης.

Οι συλλέκτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αγοράσουν δύο μαντίλια, έναν χαρτοκόπτη και το μπαστούνι που χρησιμοποιούσε ο Ναπολέοντας στους περιπάτους του στο νησί, όπως περιέγραφε ο πιστός υπηρέτης του. Ο Ασίλ Αρσαμπό, που παραστάθηκε στον αυτοκράτορα μέχρι το τέλος ήταν “ο μόνος που έκλαψε” κατά τη νεκροψία, σύμφωνα με τις βρετανικές μαρτυρίες της εποχής. Ο Ναπολέοντας στη διαθήκη του τού άφησε το ποσό των 50.000 φράγκων.

Τα αντικείμενα αυτά είχαν εκτεθεί από την οικογένεια του υπηρέτη στο Σατό Μαλμεζόν, το 1921 και ένα μέρος της συλλογής πουλήθηκε σε δημοπρασία τρία χρόνια αργότερα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου