ΔΙΕΘΝΗ

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι για τον εκλογικό νόμο

οριστικοποιήθηκε-η-συμφωνία-ρέντσι-μ-470838

Οριστικοποιήθηκε πριν από λίγο η συμφωνία του κεντροαριστερού ηγέτη Ματέο Ρέντσι με τον Ιταλό κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχετικά με την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, από το αρχικό 35% αυξάνεται στο 37% των ψήφων το όριο για την παροχή του «πριμ εδρών» στην συμμαχία που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Το πριμ αυτό θα αντιστοιχεί στο 15% των εδρών.

Παράλληλα, το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται εντός ευρύτερης συμμαχίας, ορίζεται στο 4,5% ενώ δεν επανέρχεται, παρά τις έντονες αντεγκλήσεις γύρω από αυτό το θέμα, ο σταυρός προτίμησης.
Η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι, επίσης σύμφωνα με την Rai, δίνει ακόμη την δυνατότητα εισόδου στην βουλή σε πολιτικές δυνάμεις που λαμβάνουν μεγάλο ποσοστό ψήφων μόνον σε περιφέρειες της χώρας.

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι για τον εκλογικό νόμο
Το μέτρο αυτό μοιάζει κομμένο και ραμμένο, όπως σημειώνουν αναλυτές, για να ευνοηθεί η Λέγκα του Βορρά. Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να επέμενε ως προς αυτό, σε ένδειξη στήριξης προς το κόμμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μικρότερα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα (η Νέα Κεντροδεξιά και η κεντρώα συμμαχία που έχει ιδρύσει ο Μάριο Μόντι) παρά το ότι επιθυμούσαν την υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης, πρόκειται τελικά να δώσουν την συγκατάθεσή τους, διότι θεωρούν ότι ευνοούνται από την αύξηση του ποσοστού ψήφου ψήφων αναγκαίων για την παροχή του πριμ εδρών στο 37%.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου