ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση με δύο νεκρούς στη Σιέρα Λεόνε λόγω Έμπολα

ένταση-με-δύο-νεκρούς-στη-σιέρα-λεόνε-λ-47043

Νοσηλευτές πήγαν να κάνουν εξετάσεις σε μια 90χρονη και ο γιος της αντέδρασε

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κοΐντου, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, σε ταραχές που συνδέονται με την επιδημία του Έμπολα, όπως ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι της περιοχής μιλώντας τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα Φριτάουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη, όταν μια ομάδα νεαρών διαφώνησε με τη λήψη αίματος από μια γυναίκα 90 ετών, την μητέρα ενός τοπικού φυλάρχου.

«Έχουμε δύο πτώματα στο νεκροτομείο. Δεν μπορώ όμως να σας πω εάν σκοτώθηκαν από σφαίρες, ούτε την αιτία θανάτου επειδή δεν έχει γίνει ακόμη νεκροτομή» είπε ένας από τους γιατρούς με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Εισήχθησαν επίσης και άλλοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά», πρόσθεσε ο ίδιος. Ένας άλλος γιατρός έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι τραυματίες.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι οι ταραχές ξεκίνησαν όταν νοσηλευτές θέλησαν να κάνουν εξετάσεις στην 90χρονη καθώς υπήρχαν υποψίες ότι πάσχει από Έμπολα. Ο γιος της, Αντάμου Έζα, με τη βοήθεια των φίλων του τους απέτρεψε καθώς ισχυριζόταν ότι η ηλικιωμένη δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Οι νοσηλευτές κάλεσαν τότε τις δυνάμεις ασφαλείας για να απομακρύνουν τους νέους, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι με ματσέτες.

Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ομάδες νεαρών εξαπέλυσαν επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ άλλων και σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, φωνάζοντας «Όχι άλλο Έμπολα!»

Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία για λίγες ώρες και στάλθηκαν ενισχύσεις από τη γειτονική Κενέμα. «Η ένταση είναι ακόμη αισθητή, όμως από το πρωί σήμερα επικρατεί ηρεμία στην πόλη. Η αστυνομία ελέγχει την κατάσταση» ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου του Κοΐντου είπαν ότι η 90χρονη πέθανε την Τρίτη και ότι έπασχε από υπέρταση. Ο γιος της καταζητείται από την αστυνομία.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου