ΔΙΕΘΝΗ

Τρομο-δέμα στην ελληνική πρεσβεία

τρομο-δέμα-στην-ελληνική-πρεσβεία-469698

Παγιδευμένο δέμα εντοπίστηκε χθες έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πακέτων-βόμβα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής με τη «σφραγίδα» ιταλικής αναρχικής οργάνωσης. Η πρεσβεία εκκενώθηκε, έσπευσαν πυροσβέστες και καραμπινιέροι, και οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Το πακέτο που εστάλη στην ελληνική πρεσβεία ήταν παρόμοιο με τα δέματα που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα στα κτίρια της ελβετικής και χιλιανής διπλωματικής αποστολής, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Συναγερμός για τρομο-πακέτα σήμανε χθες το μεσημέρι και στις πρεσβείες Βενεζουέλας, Δανίας, Μονακό και Μαρόκου, αλλά κατά τους ελέγχους τα δέματα αποδείχθηκαν ακίνδυνα. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία κλήθηκε να ελέγξει ύποπτα δέματα στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Βατικανό και την πρεσβεία της Αλβανίας στη Ρώμη. Αποδείχθηκαν και αυτά ακίνδυνα.

Το παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, επί της οδού Τζοακίνο Ροσίνι, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπάλληλο που ανοίγει την αλληλογραφία και ειδοποιήθηκε αμέσως η ιταλική αστυνομία.

Το κτήριο της πρεσβείας εκκενώθηκε και το προσωπικό απομακρύνθηκε. Έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί, οι οποίοι προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη του πακέτου.

«Δεν υπάρχει σύνδεση με Ελλάδα»

Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλι, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα εκρηκτικών φακέλων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία».

Ο κ. Μαγκανέλι πρόσθεσε, επίσης, ότι «συμφωνώ πλήρως με τα όσα δήλωσαν σήμερα το πρωί [ενν. τη Δευτέρα], ελληνικές κυβερνητικές πηγές».

Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, τόνισε ότι «οι επαφές και οι συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δυο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη, στον τομέα της ασφάλειας, συνεργάζονται στενότατα».

Την Παρασκευή

Το παγιδευμένο πακέτο «έφτασε την Παρασκευή, αλλά δεν το άνοιξε κανείς λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η Repubblica στο δικτυακό της τόπο.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας στο φάκελο του πακέτου είχε αναγραφεί η διεύθυνση «πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα-Ιταλία» στη θέση του αποστολέα, ενώ μέσα σε μαύρη θήκη cd υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.

Οι ιταλικές ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη δεν πραγματοποιήθηκε πιθανόν γιατί η μπαταρία του όλου μηχανισμού μπορεί να είχε αποφορτιστεί, δεδομένου ότι το πακέτο είχε παραδοθεί από τα ιταλικά ταχυδρομεία την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας της Ρώμης το εκρηκτικό πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

«Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε αμέσως τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε ο Έλληνας πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση της ιταλικής αστυνομίας ήταν πολύ έγκαιρη. Ο κ. Καμπάνης επιβεβαίωσε επίσης ότι δέμα ήταν ίδιο με αυτά που είχαν σταλεί στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής.

Ο στρατηγός των καραμπινιέρων, Μαουρίτσιο Μετζαβίλα, επισήμανε πως θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα της Ρώμης, Πιέρο Τσαβιότι, που ερευνά ήδη την υπόθεση των εκρήξεων στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας.

Συναγερμός για ύποπτα δέματα σήμανε χθες το μεσημέρι και στις πρεσβείες της Βενεζουέλας, της Δανίας, του Μονακό και του Μαρόκου. Διενεργήθηκαν έλεγχοι από την αστυνομία και τα πακέτα αποδείχθηκαν ακίνδυνα.

Στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις με πακέτα-βόμβες που εστάλησαν από το εσωτερικό της Ιταλίας στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας, αφήνοντας πίσω τους δυο τραυματίες.

Την ευθύνη ανέλαβε ιταλική αναρχική οργάνωση Federazione Anarchica Informale (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία), με ελληνικές αναφορές. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή φακέλων και τις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξαιτίας των γεγονότων, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί και όλες οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ιταλίας στο εξωτερικό.

Αίτημα Ιταλών εισαγγελέων

Αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο Έλληνες που ανήκουν στο χώρο του αντάρτικου πόλεων, να έχουν διασυνδέσεις και επαφές με Ιταλούς ομοϊδεάτες τους, απέστειλαν στις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας, Ιταλοί ομόλογοί τους.

Η είδηση της υποβολής του αιτήματος των Ιταλών προς τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος που εντοπίστηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή τόσο τις τελευταίες ενέργειες με τα πακέτα – βόμβες που εστάλησαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους – ανάμεσά τους και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι – όσο και την έκρηξη δέματος στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο», της Ρώμης τον περασμένο Απρίλιο.

Την ευθύνη για την έκρηξη αυτή είχε αναλάβει η ανεπίσημη επαναστατική ομοσπονδία Λάμπρος Φούντας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα αυτό είχαν συνάντηση στη Χάγη ο εφέτης – ανακριτής Κ. Μπαλτάς που ερευνά την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» και ο αρμόδιος για τέτοιου είδους θέματα Ιταλός συνάδελφός του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου