ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκοκύπριος ζητά να τον ψηφίσουν στην ελληνική πλευρά

τουρκοκύπριος-ζητά-να-τον-ψηφίσουν-στ-468745

Ο γνωστός για την αντίθεσή του στην στρατιωτική τουρκική παρουσία στην Κύπρο Σενέρ Λεβέντ, αρθρογράφος της «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, κατεβαίνει υποψήφιος στις ευρωεκλογές στην ελεύθερη πλευρά του νησιού, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσει στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδες χιλιάδες τουρκοκύπριους που έχουν ήδη εκδόσει νόμιμο κυπριακό δελτίο ταυτότητας

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος στην Κύπρο, την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε μέσα από τη χθεσινή του στήλη στην τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ.

«Ναι, είμαι υποψήφιος και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», γράφει ο Λεβέντ τονίζοντας ότι είναι υποψήφιος γιατί θέλει να δει πόσα έχουν επιτευχθεί στο να ξεπεραστεί το τείχος του εθνικισμού.

Ο Σενέρ Λεβέντ τονίζει ότι «στην Κύπρο θα σωθούμε μόνο όταν ένας Τ/κ υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός Ε/κ και ένας Ε/κ υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός Τ/κ».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, περισσότεροι από 95.000 Τουρκοκύπριοι θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τη σημαντική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έστειλε και νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και έχουν αποκτήσει δελτίο ταυτότητας το οποίο έχει εκδοθεί από τις νόμιμες αρχές Κύπρου.

Με την Η αλλαγή αυτή κατοχυρώνεται η δυνατότητα Τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου