ΔΙΕΘΝΗ

Αναρρωτική άδεια παίρνει ο Γιανούκοβιτς με το Κίεβο στα χαρακώματα

αναρρωτική-άδεια-παίρνει-ο-γιανούκοβ-468726

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς πήρε αναρρωτική άδεια για «μερικές ημέρες» ενώ το Κίεβο παραμένει σε αδιέξοδο. Εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό.

Την Πέμπτη, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παρέμεναν στις συγκεντρώσεις απαιτώντας την παραίτηση του Γιανούκοβιτς. Η Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο είναι γεμάτη από κατασκηνωτές -ακόμη και υπό -19 βαθμούς Κελσίου- ενώ η αστυνομία επιτηρεί διακριτικά.

Το βράδυ της Τετάρτης, η αντιπολίτευση είχε απορρίψει ως εκβιαστική την πρόταση της Βουλής για αμνηστία στους συλληφθέντες με αντάλλαγμα αποχώρηση από καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.

Η πρόταση για αμνηστία που πέρασε τελικά στη Βουλή έχει σχετικά πιο ήπιες προϋποθέσεις για την απελευθέρωση και μη δίωξη των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση «από τα περισσότερα» δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί, και όχι την πλήρη απόσυρση από την κινητοποιήσεις.

Οι όροι δεν θα περιλάμβαναν αποχώρηση από αρκετά κτίρια στο Κίεβο που οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ως υπνωτήρια ή την κεντρική εγκατάσταση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας -χωρίς αυτούς τους χώρους, η συνέχιση των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του βαρύ ουκρανικού χειμώνα θα ήταν αδύνατη. Ωστόσο, οι διαδηλωτές θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, κυβερνητικά κτίρια και περιφερειακές έδρες σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου