ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλωτές γονάτισαν στο Παρίσι και τήρησαν οκτώ λεπτών σιγή

διαδηλωτές-γονάτισαν-στο-παρίσι-και-τ-46835

Εκατοντάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές γονάτισαν στο Παρίσι και τήρησαν οκτώ λεπτών σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού, που έχασε τη ζωή του από λευκό αστυνομικό, προκαλώντας παγκόσμιο ξέσπασμα οργής και θλίψης.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την αστυνομική βία», «Σταματήστε τον ρατσισμό» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τις τελευταίες λέξεις του Φλόιντ προτού χάσει τις αισθήσεις του, οι διαδηλωτές έσκυψαν τα κεφάλια τους κάτω από το άγαλμα της Μαριάν, που προσωποποιεί τη Γαλλική Δημοκρατία, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ.

«Θέλω να φτάσω τα αγάλματα, όχι να τα γκρεμίσω»

Κάποιοι ύψωσαν τη γροθιά τους ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της αστυνομικής βίας.

«Αυτό πρέπει να τιμωρηθεί»

«Βρισκόμαστε εδώ για να πολεμήσουμε κατά της αστυνομικής βίας, εναντίον όλου αυτού του ρατσισμού που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Αυτό πρέπει να τιμωρηθεί», είπε η Κατλίν Μεργκιρί, μια 30χρονη μαύρη.

Η δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη, πριν από δύο εβδομάδες, πυροδότησε κινητοποιήσεις παγκοσμίως εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, μεταξύ αυτών στη Γαλλία όπου πολίτες αφρικανικής και αραβικής καταγωγής συχνά διαμαρτύρονται ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας μένουν ατιμώρητα.

Η αστυνομία κράτησε διακριτική στάση στη διαδήλωση στο Παρίσι. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης, σε μια ειρηνική πορεία, στη Νάντη, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου