ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κάμερον προσφέρει κλάδο ελαίας στους ευρωσκεπτικιστές για το δημοψήφισμα

ο-κάμερον-προσφέρει-κλάδο-ελαίας-στου-467659

Κλάδο ελαίας αποφάσισε να προσφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού του Κόμματος, αποκλείοντας τελικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ στις 5 Μαΐου 2016.

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους των Τόρις. Αρκετοί είναι οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους ότι ο Κάμερον ενδέχεται να επιχειρήσει να διασφαλίσει ένα «ναι» στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, προχωρώντας στο δημοψήφισμα ίσως και τον προσεχή Μάιο, την ίδια ημέρα με τις εκλογές στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να περιορίσει τον διαθέσιμο χρόνο για να συζητήσει την όποια συμφωνία τυχόν εξασφαλίσει.

Σε μία στροφή 180 μοιρών στην πολιτική γραμμή του Νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ τροποποίηση νόμου που ανοίγει τον δρόμο για το δημοψήφισμα και αποκλείει τη διεξαγωγή του την ίδια μέρα με τις τοπικές εκλογές. Ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Η κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να δεσμευτεί ότι δεν θα δαπανήσει μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος για τις ανάγκες της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, το οποίο επίσης αποτελεί αίτημα των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη μέχρι το τέλος του 2017. Εχει δηλώσει ανοιχτός να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα νωρίτερα αν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την επαναδιαπραγμάτευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου