ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου ο Τσαρνάεφ

αντιμέτωπος-με-την-ποινή-του-θανάτου-ο-466887

Την ποινή του θανάτου θα επιδιώξουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς για τον βομβιστή που έσπειρε το θάνατο στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, Τζοκάρ Τσαρνάεφ, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε «με έναν ιδιαίτερα αποτρόπαιο, βάναυσο και διεφθαρμένο τρόπο» και πως δεν έχει τύψεις.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Πέμπτης, σημαίνει πως όταν η υπόθεση του Τσαρνάεφ εκδικαστεί, οι ένορκοι θα πρέπει να αποφασίσουν εκτός από το αν είναι ένοχος, και αν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Για την Λιζ Νόρντεν, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Οι γιοι της Τζέι Πι και Πολ, έχασαν έκαστος από ένα πόδι στις βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 250 στον μαραθώνιο που διεξήχθη στις 15 Απριλίου.

«Είμαι ανακουφισμένη που προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνουμε ένα βήμα μπροστά» δήλωσε στο CNN.

Μόλις αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, η Νόρντεν σχεδιάζει να βρίσκεται εκεί κάθε μέρα.

Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου ο Τσαρνάεφ
«Είναι σημαντικό για μένα. Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Τα παιδιά μου είχαν πάει να παρακολουθήσουν έναν φίλο τους που έτρεχε στο μαραθώνιο και ο ένας επέστρεψε στο σπίτι μετά από 46 ημέρες. Ο άλλος, 32 ημέρες μετά. Και οι ζωές τους άλλαξαν για πάντα» δήλωσε στο CNN. «Θέλω να καταλάβω πως κάποιος μπόρεσε να κάνει τόσο κακό σε όλους αυτούς τους αθώους ανθρώπους».

Οι αρχές ισχυρίζονται πως ο Τσαρνάεφ, Αμερικανός με καταγωγή από την Τσετσενία, και ο αδερφός του, ο Ταμερλάνος, τοποθέτησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου και στη συνέχεια σκότωσαν και έναν αστυνομικό στο MIT τρεις ημέρες αργότερα.

Αμέσως μετά ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό που οδήγησε στη σύλληψη του Τσαρνάεφ. Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού.

«Η φύση της συμπεριφοράς του και της προκύπτουσας ζημιάς μας οδήγησε στην απόφαση αυτή» ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Πέμπτη, ανακοινώνοντας πως οι εισαγγελείς θα επιδιώξουν την θανατική ποινή.

Μετά την απόφαση του Χόλντερ, οι εισαγγελείς συμπλήρωσαν μια λίστα με τους παράγοντες που υποστηρίζουν ότι δικαιολογούν τη θανατική ποινή στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών: Στην επίθεση σκοτώθηκαν πολλά άτομα, εμπλέκεται ουσιαστικός σχεδιασμός και προμελέτη και συμμετοχή σε προδοσία ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει 30 κατηγορίες. Δήλωσε αθώος σε όλες αυτές.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το νομικό αναλυτή Τζέφρι Τουμπίν.

«Πρόκειται για μια περίπτωση που, αν κάποιος πιστεύει στη θανατική ποινή, τότε σίγουρα θα επιβληθεί, παρόλο που ο εναγόμενος είναι μόλις 19 ετών« δήλωσε ο Τουμπίν.

«Δε θα είναι μια εύκολη δίκη. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, δύσκολες και στρατηγικές αποφάσεις που αντιμετωπίζει η υπεράσπιση. Η Βοστόνη προφανώς έχει τραυματιστεί βαθιά από αυτό το περιστατικό. Και η δίκη θα διεξαχθεί στη Βοστόνη. Από την άλλη όμως η Βοστόνη είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες πόλης της χώρας. Το ποσοστό των ανθρώπων που εναντιώνονται στη θανατική ποινή είναι υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού» δήλωσε ο Τουμπίν. Επομένως, μήπως η υπεράσπιση ζητήσει να διεξαχθεί αλλού η δίκη, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο άμεση σύνδεση με το έγκλημα; Ή μήπως θέλουν να πάνε κάπου που δε θα αντιτίθεται στη θανατική ποινή;»

Η Μασαχουσέτη κατάργησε τη θανατική ποινή πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά οι εισαγγελείς μπορεί να επιδιώξουν την ποινή του θανάτου εναντίον του Τσαρνάεφ, διότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει την ποινή σε ορισμένες περιπτώσεις.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου