ΔΙΕΘΝΗ

Την ουκρανική αντιπολίτευση συναντά ο Tζον Κέρι στο Μόναχο, αντιδρά η Μόσχα

την-ουκρανική-αντιπολίτευση-συναντά-466880

Συνάντηση με τους αρχηγούς δύο κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται για το συνέδριο διεθνούς ασφάλειας, με την Μόσχα να αντιδρά και τον ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «τσίρκο» την συνάντηση.

Ο Κέρι θα συναντήσει τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ με στόχο, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να επικεντρωθούν σε κινήσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ κρατούν επίσης στενή επαφή με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τον οποίο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλήσει τρεις φορές τηλεφωνικά την τελευταία εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον, διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή, επιβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κυρώσεις εναντίον στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Κλίτσκο, τον Γιατσένιουκ αλλά και την ποπ τραγουδίστρια Ρουσλάνα, που είχε πάρει μέρος στις εκδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Αντιδρώντας, ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόσιν έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει στο Μόναχο την κατάσταση στην Ουκρανία με τον πυγμάχο Κλίτσκο και την τραγουδίστρια Ρουσλάνα. Τσίρκο».

«Γιατί δεν προσκάλεσε και τον ναζί Τιάγκνιμποκ;» ρωτάει ο Ρογκόσιν, αναφερόμενος στον αρχηγό του τρίτου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό Σβόμποντα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου