ΔΙΕΘΝΗ

Big brother στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών

big-brother-στους-τραπεζικούς-λογαριασμούς-τω-466447

Σε 40 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς ιταλών πολιτών έχει πρόσβαση από σήμερα η υπηρεσία είσπραξης φόρων της χώρας, στο πλαίσιο μιας πιο εντατικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αρχικά η ημερομηνία που είχε ορισθεί για την εφαρμογή του μέτρου ελεύθερης πρόσβασης στα τραπεζικά δεδομένα των Ιταλών φορολογούμενων ήταν η 28η Οκτωβρίου 2013. Λόγω όμως μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων, την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η αναβολή του μέτρου ως σήμερα 31η Ιανουαρίου.

Οι υπεύθυνοι της ιταλικής υπηρεσίας φοροεισπράξεων θα μπορούν να ελέγχουν εμβάσματα, πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, αυτόματες αναλήψεις και δάνεια.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι που διαθέτουν όμως το «ελεύθερο» να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιταλών είναι μόλις δεκαπέντε. Ο πολύ περιορισμένος αυτός αριθμός οφείλεται στο ότι πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Εξάλλου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι δήλωσε σήμερα πως «είναι πιθανό η οριστική συμφωνία συνεργασίας Ιταλίας-Ελβετίας για φορολογικά θέματα να υπογραφεί εντός του ερχόμενου Μαΐου».

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη φορολόγηση κεφαλαίων ιταλών πολιτών που μετέφεραν εν κρυπτώ και παράνομα χρηματικά ποσά στην Ελβετία, αλλά και θέματα όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας και η φορολογική κατάσταση ιταλών πολιτών που εργάζονται στην Ελβετία και διαμένουν στην Ιταλία.

«Οι φοροφυγάδες πρέπει να ξέρουν ότι πολύ σύντομα θα τους ανακαλύψουμε», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου