ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία υψώνει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία

η-ουγγαρία-υψώνει-φράχτη-στα-σύνορα-με-465526

Η δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας το αποφάσισε και θα το κάνει: Θα υψώσει έναν φράκτη ύψους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία για να ανακόψει την είσοδο μεταναστών στην χώρα.

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, επισημαίνοντας πως «οι χώρες της ΕΕ αναζητούν μια λύση [για το θέμα της μετανάστευσης], αλλά η Ουγγαρία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει περισσότερο».

«Μιλάμε για ένα τμήμα των συνόρων [της Ουγγαρίας με τη Σερβία] μήκους 175 χλμ., το οποίο θα κλείσει με έναν φράκτη ύψους τεσσάρων μέτρων. Το υπουργείο Εσωτερικών πήρε οδηγία να τον ετοιμάσει» πρόσθεσε ο Σιγιάρτο.

Η βιασύνη της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν δεν οφείλεται μόνο στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και πρόεδρος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Φιντέζ πήρε την απόφαση αυτή και για ψηφοθηρικούς λόγους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους και να ανακόψει την άνοδο του ακροδεξιού Γιόμπικ, το οποίο δημοσκοπικά βρίσκεται πίσω από το κόμμα του.

Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση Ορμπάν είχε γεμίσει τους δρόμους κοντά στα σύνορα με τη Σερβία με πινακίδες που ανέγραφαν «αν έρθετε στην Ουγγαρία, δεν μπορείτε να πάρετε τις δουλειές των Ούγγρων», σε ένα σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες να το σκεφτούν ξανά πριν εισέλθουν στη χώρα.

Ωστόσο, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των προσφύγων είχαν σβήσει τα ξενοφοβικά μηνύματα.

Την αντίδραση της στις αμήχανες κινήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης έσπευσε να εκφράσει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Έτσι, ξεκίνησε μια εκστρατεία προβολής πετυχημένων προσφύγων που ζουν στη χώρα, όπου συμμετείχαν πολλά άτομα από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που είναι παίκτες στην εθνική ομάδα κρίκετ της Ουγγαρίας.

Πριν λίγες ώρες, κι ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση Όρμπαν.

«Σας καλώ όλους να ζητήσετε συγγνώμη από τον Θεό για τα πρόσωπα και τους θεσμούς που κλείνουν τις πόρτες σ’ αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια οικογένεια, που θέλουν να είναι προστατευμένοι», δήλωσε κατά τη γενική ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Ενθαρρύνω το έργο αυτών που τους προσφέρουν βοήθεια προς τόσους και τόσους αδελφούς και αδελφές μας που αναζητούν καταφύγιο μακριά από τη γη τους, που θέλουν ένα σπίτι στο οποίο να ζήσουν χωρίς φόβο, για να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει από κοινού και αποτελεσματικά για να αποτρέψει τις αιτίες των αναγκαστικών μεταναστεύσεων» κατέληξε ο Ποντίφικας.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου