ΔΙΕΘΝΗ

Κέρι: Αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και διάλογο με Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ

κέρι-αεροπορικές-επιδρομές-στο-ιράκ-κ-461089

Δεν έχουν αποκλείσει οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ με στόχο να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αναχαιτίσει τους τζιχαντιστές, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος σημείωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές και σε διάλογο με το Ιράν. Εν μέσω του χάους που έχει προκληθεί από την προέλαση των τζιχαντιστών που σόκαραν με την δημοσιοποίηση ντοκουμέντων από μαζικές εκτελέσεις, δυτικές πρεσβείες άρχισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από την Βαγδάτη.

Κέρι: Αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και διάλογο με Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ
«Δεν είναι η συνολική απάντηση, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις σημαντικές επιλογές» απάντησε ο Κέρι σε ερώτηση που του έγινε κατά την διάρκειά συνέντευξης με το Yahoo! News.

«Όταν άνθρωποι σφαγιάζονται σε αυτές τις μαζικές δολοφονίες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσεις. Και πρέπει να κάνεις ότι χρειάζεται , αν χρειαστεί να το σταματήσεις από αέρος ή με άλλο τρόπο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε διάλογο και με το Ιράν- το οποίο έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην σιιτική ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης, αλλά όχι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για να βοηθήσει την Βαγδάτη να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη.

Μάλιστα σε μια απόπειρα ψυχολογικής τρομοκρατίας εναντίον των μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η ισλαμιστική οργάνωση «καυχήθηκε» ότι έχει σκοτώσει 1.700 στρατιώτες και δημοσίευσε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα εικόνες δεκάδων εξ αυτών με πολιτικά ρούχα δεμένων πισθάγκωνα να μεταφέρονται με φορτηγά, μετά την κατάληψη του Τικρίτ.

Στις φωτογραφίες, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από τον ιρακινό στρατό, φαίνονται, μετά την εκτέλεσή τους, οι σοροί τους στοιβαγμένες σε φορτηγά. Σοκ προκάλεσε και το ανατριχιαστικό βίντεο που ανέβασαν στο Twitter οι σουνίτες αντάρτες με τον αποκεφαλισμό ενός αξιωματούχου της ιρακινής αστυνομίας και το σχόλιο «Αυτή είναι η μπάλα μας. Είναι φτιαγμένη από δέρμα».

Απέναντι στην βία αυτή και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ και παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και φρουρείται ήδη αυστηρά.

Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Αρμπίλ και της Βασόρας, περιοχές που έχουν γλιτώσει από την βία στο Ιράκ, ενώ άλλοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σημείωσε η Ψάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό αυτών που αφορά το μέτρο της απομάκρυνσης.

Παράλληλα, το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.

«Το USS Verde μπορεί να πραγματοποιήσει ποικίλες επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης και απάντησης σε καταστάσεις κρίσης”, σημείωσε ο αντιναύαρχος Κέρμπι.

Το USS Verde φτάνει στον Κόλπο μετά το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο αφίχθη εκεί το Σάββατο μαζί με το καταδρομικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Truxtun.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου