ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός Ρώσος δημοσιογράφος στην ανατολική Ουκρανία

νεκρός-ρώσος-δημοσιογράφος-στην-ανατ-459286

Δυναμιτίζει το κλίμα ο θάνατος Ρώσου δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης από πυρά όλμου εν μέσω συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές κοντά στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ. Αγνοείται η τύχη συναδέλφου του ηχολήπτη.

Ο 37χρονος Ιγκόρ Κορνέλιουκ υπέκυψε στο νοσοκομείο αφού δέχθηκε πυρά ενώ κάλυπτε τις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας όταν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να εισέλθουν στην Λουχάνσκ, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αγνοείται επίσης η τύχη του Άντον Βολοσίν. ηχολήπτη του συνεργείου του Ίγκόρ Κορνέλιουκ.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Κορνέλιουκ και ο Βολοσίν σκοτώθηκαν σε επίθεση με βομβίδα που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ρωσία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη στον ηχολήπτη, ούτε στους περίπου 15 φιλορώσους αυτονομιστές που βρίσκονταν μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του Κορνέλιουκ όταν σημειώθηκε η επίθεση.

«Είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν έφτασε και πέθανε κατά την μεταφορά του στο χειρουργείο» δήλωσε παράλληλα ο Φέντιρ Σολιάνικ, γιατρός του νοσοκομείου του Λουχάνσκ, όπου υπέκυψε στα τραύματά του ο Κορνέλιουκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την είδηση.

Η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Νατάλια Στατίβκο σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει σχετικά προτού «οι ειδικοί μας πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες έρευνες».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε άμεσα καταδικάζοντας «το νέο έγκλημα των ουκρανικών δυνάμεων», και αξίωσε την διεξαγωγή έρευνας από τις αρχές του Κιέβου.

«Αξιώνουμε από τις ουκρανικές αρχές να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα γι’ αυτήν την τραγωδία και να τιμωρήσουν σοβαρά τους ενόχους» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα αυτό το νέο έγκλημα των ουκρανικών δυνάμεων» καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο Κορνέλιουκ είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο όταν άρχισαν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Ιταλός φωτορεπόρτερ Αντρέα Ρονκέλι είχε σκοτωθεί κοντά στο Σλαβιάνσκ στα τέλη του Μαΐου, όπως και ο Ρώσος διερμηνέας του Αντρέι Μιρόνοφ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου