ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Ο δήμαρχος πίσω από τις εξαφανίσεις των φοιτητών;

μεξικό-ο-δήμαρχος-πίσω-από-τις-εξαφανί-45888

Στην απίστευτη αποκάλυψη ότι ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα της επαρχίας Γκερέρο του νότιου Μεξικού κρύβεται πίσω από την φρικτή υπόθεση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών, η οποία συγκλονίζει τη χώρα τον τελευταίο μήνα, προχώρησαν οι αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο αρχηγός της συμμορίας «Γκερέρος Ουνίδος» («Ενωμένοι Πολεμιστές») κατέθεσε πως ο δήμαρχος Ζοσέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγός του είχαν δώσει εντολή στις αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι φοιτητές δεν θα παρεμπόδιζαν την πολιτική εκδήλωση της οποίας ήταν οικοδέσποινα η σύζυγος του δημάρχου.

Όπως αναφέρει το BBC, ο επικεφαλής της συμμορίας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει ότι η αστυνομία παρέδωσε τους διαδηλωτές φοιτητές στα μέλη της συμμορίας, οι οποίοι θεώρησαν κατά λάθος ότι επρόκειτο για μέλη της αντίπαλης συμμορίας.

Ο δήμαρχος και η γυναίκα του – τους οποίους οι αρχές περιγράφουν ως «πιθανούς ηθικούς αυτουργούς» των εξαφανίσεων- διαφεύγουν της σύλληψης, όπως ακριβώς και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Οι φοιτητές που αγνοούνται από τα τέλη Σεπτεμβρίου συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος, τις οποίες κατέστειλε με απίστευτη βιαιότητα η τοπική αστυνομία με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να σκοτωθούν πολλοί από πυρά αγνώστων.

Για την υπόθεση οι πολιτειακές αρχές συνέλαβαν 22 αστυνομικούς οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο φοιτητών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μόλις 13 από τους συνολικά 57 αγνοούμενους φοιτητές έδωσαν σημεία ζωής τα προηγούμενα 24ώρα. Όπως είπαν κάποιοι κρύβονταν για να γλιτώσουν από την αστυνομική βία ενώ κάποιοι άλλοι είχαν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πόλη Ιγκουάλα βρίσκεται περίπου 193 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού στην όλο και πιο βίαιη πολιτεία Γκερέρο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου