ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Και με την έγκριση της NASA η Brazuca

και-με-την-έγκριση-της-nasa-η-brazuca-458044

Ο ενθουσιασμός για το Μουντιάλ είναι διάχυτος σε όλη την υφήλιο και από τους φανατικούς δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι μηχανικοί της NASA, οι οποίοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τις… διαστημικές γνώσεις τους για να εξετάσουν την αεροδυναμική της Brazuca, της επίσημης μπάλας της διοργάνωσης.

Αν και στα καθήκοντα της NASA δεν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός ή το τεστάρισμα της μπάλας, το τουρνουά δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξηγήσουν την αεροδυναμική της στους φοιτητές και σε άτομα που είναι λιγότερο γνώστες των βασικών αρχών της.

«Ο αθλητισμός δίνει μία μεγάλη ευκαιρία για την εισαγωγή της επόμενης γενιάς επστημόνων στο πεδίο της αεροδυναμικής, δείχνοντάς τους κάτι στο οποίο μπορούν να βασίζονται», είπε ο Ράμπι Μέχτα, επικεφαλής του Τμήματος Πειραματικής Αεροφυσικής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA.

Η Τζαμπουλάνι, η επίσημη μπάλα του προηγούμενου Μουντιάλ στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε ότι πολλές φορές είχε «υπερφυσικές» κινήσεις. Τη λάτρεψαν οι στράικερ, αλλά τη μίσησαν οι τερματοφύλακες, γιατί όταν την κλωτσούσαν με μικρή ή χωρίς περιστροφή, η μπάλα εμφάνιζε το λεγόμενο Knuckling, το φαινόμενο που κάνει την πορεία της απρόβλεπτη και έδινε στους ποδοσφαιριστές μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοράρουν. Το knuckling εμφανίζεται όταν η μπάλα απογειώνεται χωρίς περιστροφή (φάλτσο) και οι ραφές διοχετεύουν τον αέρα με χαοτικό τρόπο, κάνοντας την πορεία της μπάλας απρόβλεπτη.

Για να αποφευχθεί μία απρόβλεπτη τροχιά σαν αυτή της Jabulani, η Adidas συνεργάστηκε με εκατοντάδες ποδοσφαιριστές για την κατασκευή της Brazuca. Η παραδοσιακή μπάλα έχει 32 έδρες, η Jabulani είχε οκτώ και η Brazuca μόλις έξι.

«Υπάρχει ένα λεπτό στρώμα αέρα που δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια της μπάλας και λέγεται οριακό στρώμα, και είναι η κατάσταση και η συμπεριφορά του που είναι κρίσιμης σημασίας για την απόδοση της μπάλας», σημείωσε ο Μέχτα.
Η περισσότερο τραχιά επιφάνεια της Brazuca θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να μειώσουν το «knuckling».

Οι ερευνητές της NASA τοποθέτησαν τη Brazuca σε αεροσήραγγα μέσα στην οποία διοχετευόταν καπνός, φωτισμένος με λέιζερ, για να δείχνει τη ροή του αέρα. Τα τεστ έδειξαν ότι το knuckling εμφανίζεται σε ταχύτητα γύρω στα 48 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα πολύ μικρότερη από αυτή που εκτελούνται συνήθως τα σουτ.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια της μπάλας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του knuckling, που ταλαιπωρούσε τους τερματοφύλακες. Συνεπώς, η πιο τραχιά επιφάνεια της Brazuca, μειώνει την ταχύτητα του knuckling και αναμένεται να έχει μία πιο προβλέψιμη πορεία.

«Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη νέα μπάλα» προβλέπει.

«Είναι πιο σταθερή στην πτήση και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παραδοσιακή μπάλα με 32 έδρες, τονίζει ο Μεχτά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου