ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Ο πρόεδρος παρέτεινε την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

τυνησία-ο-πρόεδρος-παρέτεινε-την-ανασ-456878

Ο τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σάγεντ αποφάσισε να παρατείνει «μέχρι νεοτέρας» την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας της Τυνησίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα Τρίτη.

«Μέχρι νεοτέρας»

Η απόφαση που πήρε ο Κάις Σάγεντ την 25η Ιουλίου, όταν απέπεμψε τον πρωθυπουργό και συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίες, χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα» από το ισλαμικό Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, το ως τότε κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Σάγεντ «εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παρατείνονται τα μέτρα εξαίρεσης που αφορούν την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών (…) μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που μεταφορτώθηκε στους λογαριασμούς της προεδρίας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το πάγωμα της λειτουργίας της τυνησιακής Βουλής αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 30 ημέρες.

«Ο πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία τις επόμενες ημέρες στον τυνησιακό λαό», προστίθεται στο κείμενο, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Απέπεμψε τον πρωθυπουργό

Την 25η Ιουλίου, ο κ. Σάγεντ, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για τριάντα ημέρες.

Την κίνηση κατήγγειλε, βλέποντας «πραξικόπημα», το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, το μεγαλύτερο της Βουλής, που όμως ενεπλάκη σε ατέλειωτες πολιτικές συγκρούσεις και χρεωνόταν αδιέξοδα επί μήνες εν μέσω ανελέητης προέλασης της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Ο ίδιος ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πως δρα εντός του «πλαισίου του νόμου».

Σχεδόν ένα μήνα αφού πήρε στα χέρια του όλη την εξουσία, ο κ. Σάγεντ δεν έχει ονομάσει νέα κυβέρνηση, ούτε έχει αποκαλύψει ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» του, όπως ζητούν κόμματα, συνδικάτα, ανάμεσά τους το ισχυρό UGTT, και οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.

Εγείρει ερωτήματα

Μοιάζει πάντως να διατηρεί ευρεία υποστήριξη, σε μια χώρα όπου η κακοδιοίκηση, η διαφθορά και η κυβερνητική παράλυση που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα, δέκα χρόνια μετά την τυνησιακή επανάσταση – για αρκετούς αναλυτές το μοναδικό success story της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης – είχαν εξοργίσει τους πολίτες, εν μέσω της φονικής έξαρσης της πανδημίας και της κατάστασης στο σύστημα υγείας που χαρακτηριζόταν «καταστροφική».

Οι κινήσεις του προέδρου, καθηγητή του δικαίου, ο οποίος εξελέγη το 2019 υποσχόμενος να πολεμήσει τη «διαφθορά», έχουν εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της νεαρής τυνησιακής δημοκρατίας.

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου