ΔΙΕΘΝΗ

H NSA παρακολουθούσε τους γάλλους προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί, Ολάντ

h-nsa-παρακολουθούσε-τους-γάλλους-προέδρ-456010

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατασκόπευε από το 2004 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks σε συνεργασία με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart και την καθημερινή εφημερίδα Libération.

Για πολλά χρόνια, φαίνεται πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τη γαλλική προεδρία, όπως συνέβη και με τη Γερμανία.

Στην περίπτωση του Βερολίνου, οι παρακολούθηση της Μέρκελ προκάλεσε «τριγμούς» στις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας και δεν αποκλείεται κάτι παρόμοιο να συμβεί και τώρα με τη Γαλλία.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητον», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Όπως αναφέρει η L’ Express, οι τρεις πρόεδροι δεν ήταν τα μόνα θύματα παρακολουθήσεων της NSA: στο στόχαστρο της υπηρεσίας βρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές, διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι αποκαλύψεις έρχονται την παραμονή της ψήφου στην γαλλική Εθνοσυνέλευση για την επέκταση της συλλογής πληροφοριών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είχε πει για το σχέδιο ότι «δεν προβλέπει […] την επιβολή μέτρων εξαίρεσης […] ούτε την γενικευμένη παρακολούθηση των πολιτών. Η συλλογή των πληροφοριών θα στοχοθετεί τα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν μία πραγματική απειλή για την ασφάλειά μας».

Σε γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter, φαίνεται ο Πύργος του Άιφελ να χρησιμοποιείται ως κεραία από την NSA και τους τρεις προέδρους να κρέμονται με καλώδια από αυτόν. «Τουλάχιστον νομίζουν ότι είμαστε το ίδιο σημαντικοί με τους Γερμανούς» γράφει ειρωνικά η λεζάντα.

Οι παρακολουθήσεις διήρκεσαν έως το 2012, αναφέρει η L’ Express.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου