ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαλίκι αρνείται να παραιτηθεί με αντάλλαγμα τις επιδρομές κατά της ISIS

ο-μαλίκι-αρνείται-να-παραιτηθεί-με-αντ-455602

Την ώρα που αμερικανοί γερουσιαστές δηλώνουν ότι πρέπει να μπει τέλος στη σεχταριστική ηγεσία του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για να επιτύχει ως αντάλλαγμα τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, έκανε έκκληση στην Ουάσινγκτον να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις να πείσει τον σιίτη Μαλίκι να παραιτηθεί.

Οι σεχταριστικές πολιτικές του Μαλίκι θεωρούνται αποτυχημένες και ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει στη χαοτική κατάσταση στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Μαλίκι, Ζουχάιρ αλ-Ναχάρ είπε την Πέμπτη ότι η Δύση θα πρέπει να στηρίξει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, αντί να ζητά αλλαγή κυβέρνησης.

Ο ίδιος επέμεινε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός «δεν χρησιμοποίησε ποτέ σεχταριστικές τακτικές».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην άμεση δράση -στη στήριξη από αέρος, στη λογιστική στήριξη, στην αντικατασκοπεία, προκειμένου να νικήσουμε αυτούς του τρομοκράτες που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την σταθερότητα στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή» είπε μιλώντας στο BBC Radio 4.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εθελοντές που μάχονται σε «καυτές ζώνες» του Ιράκ μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν 644 δολάρια τον μήνα. Οι εθελοντές που δεν πολεμούν θα λάβουν 450 δολάρια το μήνα και 107 δολάρια επιπλέον για τα διατροφικά του έξοδα.

Την Πέμπτη συνεχίστηκε η μάχη τζιχαντιστών – στρατού για τον έλεγχο του διυλιστηρίου στο Μπαϊτζί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλάβει διαφορετικά τμήματα του διυλιστηρίου, ωστόσο ο στρατός ισχυρίστηκε ότι έθεσε εκ νέου υπό τον πλήρη έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί» το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα.

Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παρέχει πετρέλαιο στο σύνολο των ιρακινών επαρχιών και η παραγωγή του υπολογίζεται σε 600.000 βαρέλια ημερησίως.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου