ΔΙΕΘΝΗ

Μαρτυρία μέσα από τους καταυλισμούς σύρων προσφύγων στο Λίβανο

μαρτυρία-μέσα-από-τους-καταυλισμούς-σ-455538

Η κοιλάδα Μπεκά στο Λίβανο βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία και αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο.

Αυτή την περίοδο στην κοιλάδα Μπεκά έχουν καταγραφεί επίσημα 320.000 πρόσφυγες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι ανάγκες των προσφύγων είναι τεράστιες. Πολύ επιτακτικό είναι το ζήτημα της στέγασής τους. Οι πρόσφυγες μένουν σε άτυπους καταυλισμούς με σκηνές ή σε ημιτελή κτίσματα αφού δεν υπάρχει επίσημος καταυλισμός στον Λίβανο.

Οι αντοχές της χώρας δοκιμάζονται καθημερινά, καθώς σε μια χώρα 4,5 εκατομμυρίων έχουν προστεθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες.

Η Κλαιρ Λανσάρ, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περιγράφει στο in.gr, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, την κατάσταση και επισημαίνει τις κύριες προκλήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε τέσσερις κλινικές στην Κοιλάδα Μπεκά στις περιοχές Αρσάλ, Μπάλμπεκ, Χερμέλ και Μαντζάλ Αντζάρ. Παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, φροντίδα σε πρόσφυγες με χρόνιες ασθένειες και μια ολοκληρωμένη σειρά αναπαραγωγικής υγείας που περιλαμβάνει προγεννητική-μεταγεννητική φροντίδα και οικογενειακό προγραμματισμό. Όλες οι κλινικές προσφέρουν το ίδιο σε γενικές γραμμές με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που είναι πιο έντονες. Στο Αρσάλ όμως δημιουργήσαμε επιπλέον μαιευτική μονάδα και παιδιατρική κλινική.

»Η κύρια ανάγκη των προσφύγων στην κοιλάδα Μπεκά είναι η στέγαση. Όταν μιλάς με τους αρμόδιους φορείς καταλαβαίνεις ότι πραγματικά αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν σε ολοένα και πιο δύσκολες καταστάσεις, καθώς η χώρα έχει ήδη φτάσει στα όρια της. Στο Λίβανο υπάρχουν μόνο άτυποι καταυλισμοί με σκηνές για τους Σύρους και όχι κάποιος κεντρικός καταυλισμός όπως γίνεται σε άλλες γειτονικές χώρες της Συρίας.

»Οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους άτυπους καταυλισμούς είναι πολύ δύσκολες. Υπάρχει δυσκολία στην παροχή νερού και αποχωρητηρίων. Πολλές από τις ασθένειες των προσφύγων συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, όπως είναι η διάρροια και η ψώρα. Πρόσφατα χρειάστηκε να συντονίσουμε δράση για την αντιμετώπιση της ψώρας σε κάποιους από τους καταυλισμούς σε συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες.

»Υπάρχουν 320.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην κοιλάδα Μπεκά. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία μιλάμε κυρίως για οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά. Είναι εμφανές ότι διαπιστώνουμε αύξηση των ασθενών μας τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στο Λίβανο.

»Ο Λίβανος είναι μια φιλική χώρα προς τους πρόσφυγες της Συρίας. Πλέον αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να απορροφήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων με την κατασκευή νέων υποδομών.

Σε μια χώρα 4,5 εκατομμυρίων, οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Για παράδειγμα στο Αρσάλ αντιμετωπίζαμε μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των αποβλήτων. Πλέον ο πληθυσμός των προσφύγων έχει τριπλασιαστεί με τις υποδομές να παραμένουν ως έχουν.

Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό. Είχαμε έναν πολύ στεγνό χειμώνα και αναμένεται να έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Οι αντοχές όλων θα δοκιμαστούν έντονα το προσεχές διάστημα».

*Τρόποι ενίσχυσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: ALPHA BANK: 104-00-2786014420.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου