ΔΙΕΘΝΗ

WikiLeaks: Μυστική συμφωνία απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

wikileaks-μυστική-συμφωνία-απελευθέρωσης-των-455331

Το προσχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που διαπραγματεύονται κάτω από άκρα μυστικότητα οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη -ΗΠΑ, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Καναδάς και άλλες 20 χώρες- φέρνει στο φως το WikiLeaks και δημοσιεύουν κατ’ αποκλειστικότητα «Τα Νέα» για την Ελλάδα.

Το απόρρητο έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση χωρών, καταδεικνύει ότι η προωθούμενη Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (Trade in Services Agreement, TISA) μπορεί να έχει μεγάλες «τοξικές» παρενέργειες και να οδηγήσει σε νέες οικονομικές κρίσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας, σημειώνουν «Τα Νέα».

Η TISA θα ήταν οριστική νίκη των χρηματοοικονομικών επί της πολιτικής με συνέπειες για εκατομμύρια πολίτες και εργαζομένους ανά τον κόσμο, συμπληρώνει το ιταλικό περιοδικό L’ Espresso δημοσιεύοντας αποκλειστικά τις αποκαλύψεις στην Ιταλία, όπως και οι Suddeutsche Zeitung στη Γερμανία και άλλα μέσα ενημέρωσης διεθνώς.

Το έγγραφο έχει χαρακτηριστεί ως εμπιστευτικό» από τις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την στιγμή που τεθεί η νέα συμφωνία σε ισχύ ή παύσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να αποθηκευθεί σε κλειδωμένο ή ασφαλές κτίριο, δωμάτιο ή συρτάρι» αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του κειμένου.

Τα «Νέα» αναφέρουν πως οι χώρες που συμμετέχουν στις μυστικές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον πλανήτη με 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχουν συνολικό ΑΕΠ περισσότερο από 32,7 τρισ. ευρώ -δηλαδή μεγαλύτερο από τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομίας- και εξάγουν υπηρεσίες αξίας περίπου 2,3 τρισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται κεντρικά για τις 28 χώρες-μέλη, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν κράτη που έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι, όπως ο Παναμάς, καθώς και «οχυρά» τραπεζικής μυστικότητας όπως το Λίχτενσταϊν και το Χονγκ Κονγκ.

Σημεία του απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις που θα υπογράψουν την TISA αναμένεται:

  • Να επεκτείνουν την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα
  • Να χάσουν το δικαίωμα να διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα χρηματοοικονομικού περιεχομένου μόνο εντός των συνόρων τους και να επιτρέπεται η μετάδοσή τους με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλές έπειτα από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών, βρετανικών αλλά και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.
  • Να αντιμετωπίσουν πιέσεις ώστε να εγκρίνουν εν δυνάμει «τοξικά» ασφαλιστικά προϊόντα
  • Να έχουν πρόβλημα αν λάβουν προληπτικά μέτρα αντίθετα σε όσα έχουν υπογράψει ώστε να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κρίση

Κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι γύροι συναντήσεων. Οι συζητήσεις για την TISA πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υπό συνθήκες μυστικότητας παρά τις κινήσεις που γίνονται εντός του οργανισμού για περισσότερη διαφάνεια, χωρίς την παρουσία κοινωνικών εταίρων και άνευ δημοσιοποίησης πληροφοριών.

Το απόρρητο έγγραφο περιγράφει τις θέσεις των χωρών που συμμετέχουν στην διαδικασία για την νέα συμφωνία όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί έως τις 14 Απριλίου 2014, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του έκτου γύρου. Ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου και να διαρκέσει πέντε ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου