ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον για τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ

βερολίνο-συνάντηση-μέρκελ-κάμερον-γι-455282

Ενώπιως ενωπίω με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έρχεται εντός της ημέρας ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Βερολίνο για προπαρασκευαστικές συνομιλίες σχετικά με την επιδιωκόμενη επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η συνάντηση γίνεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εν όψει της οποίας η Γαλλία προειδοποιεί, διά του υπουργού Οικονομίας Μισέλ Μακρόν, το Λονδίνο πως «δεν μπορεί να επιδιώκει μία ΕΕ α λα καρτ».

Ντέιβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ο Κάμερον και οι οποίες επιζητά να εξεταστούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ελλάδα.

Καθώς οι βρετανικές προθέσεις αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά επίσημα σε επίπεδο ηγετών, η Γαλλία στέλνει προκαταβολικά το μήνυμα στην κυβέρνηση Κάμερον ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει τις πλευρές της ΕΕ που της αρέσουν και να απορρίπτει τις υπόλοιπες με ένα σύστημα «ΕΕ α λα καρτ» γιατί αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ των «28» εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ.

«Θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε ένα είδος ΕΕ α λα καρτ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Μακρόν σε συνέντευξή του που προβλήθηκε την Τετάρτη στο BBC.

«Το να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας και απλότητας για όλες τις χώρες μέλη είναι καλό, αλλά το να το πράξουμε μόνο για ένα μέλος θα ισοδυναμούσε με αποσύνθεση [της ΕΕ]» είπε ο ίδιος.

Ο Γάλλος υπουργός είχε στο παρελθόν δεχτεί την ιδέα μία Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην οποία τα 19 μέλη της ευρωζώνης, στην οποία δεν ανήκει η Βρετανία, θα προχωρούσαν σε στενότερη ολοκλήρωση.

Στη συνέντευξή του στο BBC είπε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να περιμένει να απολαμβάνει τα οφέλη της συμμετοχής της στην ΕΕ, αλλά να μην παίρνει κανένα από τα ρίσκα που συνεπάγεται η συμμετοχή της αυτή.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα συμφωνήσει σε αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για να ικανοποιήσει την επιθυμία της Βρετανίας να δυσκολέψει την πρόσβαση μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στη βρετανική αγορά εργασίας, ο Μακρόν απάντησε: «Αν μιλάμε για αλλαγή των Συνθηκών η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα».

Προσέθεσε όμως: «Σαφώς εξαρτάται από τις λεπτομέρειες και από το πώς ορίζεται η ευελιξία στο σύστημα υγείας και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αν είναι ένας τρόπος να περιοριστεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, αυτό είναι πρόβλημα γιατί πρόκειται για ένα κομμάτι του DNA της ΕΕ. Αν είναι απλώς για την προσαρμογή των κανονισμών και αν είναι πραγματοποιήσιμο μαζί με τους άλλους, μπορούμε να το συζητήσουμε».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου