ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ακυρώνει τις άδειες προσευχής στην Ιερουσαλήμ 500 Παλαιστινίων

το-ισραήλ-ακυρώνει-τις-άδειες-προσευχ-455273

Την ανάκληση των αδειών που είχε δώσει σε 500 κατοίκους της Λωρίδας Γάζας να μεταβούν στο τέλος της εβδομάδας στην Ιερουσαλήμ για το Ραμαζάνι, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, μετά τη ρίψη ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα στο ισραηλινό έδαφος.

Οι άδειες, οι οποίες είχαν δοθεί από τις ισραηλινές Αρχές μεταξύ των άλλων μέτρων που είχαν παραχωρηθεί με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, ανακλήθηκαν για το Σαββατοκύριακο «εξαιτίας της ρουκέτας αυτής», που έπεσε το βράδυ της Τρίτης χωρίς να προκαλέσει θύματα σε ακατοίκητη περιοχή του Νοτίου Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του οργάνου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό τις ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη (Cogat).

Το Ισραήλ θα επανέλθει την προσεχή εβδομάδα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατ’ εξαίρεση για το Ραμαζάνι, πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ αποφάσισε να επιτρέπει σε έως 800 κατοίκους της Γάζας να πηγαίνουν να προσεύχονται στην Ιερουσαλήμ κάθε Σαββατοκύριακο του μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης την οποία θεωρεί τρομοκρατική. Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει δρακόντειους ελέγχους στις μετακινήσεις προσώπων και προϊόντων στην έξοδο και την είσοδο της Γάζας αλλά χαλάρωσε τα μέτρα αυτά για τον μήνα της νηστείας των μουσουλμάνων.

Οι Παλαιστίνιοι προσδίδουν μεγάλη σημασία στο γεγονός να μπορούν να πηγαίνουν να προσεύχονται με την ευκαιρία αυτή στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ.
Το Ισραήλ ελέγχει επίσης την πρόσβαση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την παλαιστινιακή πλευρά της προσαρτημένης και κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Μέτρα αντιποίνων είχαν υιοθετηθεί από την ισραηλινή πλευρά την Κυριακή έπειτα από δύο σοβαρές επιθέσεις Παλαιστινίων την ίδια ημέρα και δύο ημέρες νωρίτερα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ισραηλινού πεζοπόρου από πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τον τραυματισμό από μαχαίρι ενός ισραηλινού αστυνομικού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ ακύρωσε τότε την άδεια που είχε δώσει για το Ραμαζάνι σε 500 Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να ταξιδέψουν μέσω του ισραηλινού αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Ανακάλεσε επίσης τις άδειες εισόδου στο Ισραήλ τις οποίες είχε χορηγήσει στους κατοίκους του χωριού της Δυτικής Οχθης απ’ όπου κατάγεται ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τα μέτρα αυτά συλλογική τιμωρία.

Η ρίψη της ρουκέτας την Τρίτη είναι η πέμπτη επίθεση του είδους εναντίον του Ισραήλ από τις 26 Μαΐου. Η ρουκέτα έπεσε κατά τα φαινόμενα σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στο Γιαντ Μορντεχάι, ένα κιμπούτς κοντά στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό Στρατό. «Απαντώντας στην επίθεση, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έπληξαν τη βάση εκτόξευσης» της ρουκέτας. «Ενα πλήγμα στον στόχο επιβεβαιώθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γάζα δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Την ευθύνη για τη ρίψη της ρουκέτας ανέλαβε εκ νέου η οργάνωση «Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους στην Ιερουσαλήμ», μια άγνωστη μέχρι πρότινος οργάνωση που δεν φαίνεται να έχει οργανική σχέση με την τζιχαντιστική οργάνωση. Για το Ισραήλ ωστόσο, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ρίψη ρουκέτας από το έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχό της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου