ΔΙΕΘΝΗ

Κύμα διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή

κύμα-διαδηλώσεων-στη-μέση-ανατολή-455152

«Βράζει» η Μέση Ανατολή δύο μήνες αφότου η απελπισία οδήγησε έναν νεαρό Τυνήσιο να αυτοπυρποληθεί, ανάβοντας τη σπίθα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη βόρεια Αφρική. Το τέλος της μοναρχίας ζητούν χιλιάδες σιίτες στο Μπαχρέιν, και βρίσκονται αντιμέτωποι με σφαίρες και δακρυγόνα. Συγκρούσεις και αίμα στην Υεμένη. Το αντικυβερνητικό κίνημα στη Λιβύη μετρά 24 νεκρούς, η Βεγγάζη συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και ο Μουαμάρ Καντάφι βγάζει τους υποστηρικτές του στην Τρίπολη. «Πορεία Νίκης» την ίδια ώρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία εβδομάδα αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ ακολούθησε στην «έξοδο» τον Τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Αλί.

Και στο Ιράν, υποστηρικτές του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης…

Βία και καταστολή

στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν η οργή μεγαλώνει και στρέφεται πλέον κατά της ίδιας της σουνιτικής μοναρχίας, μετά την αιματηρή επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στην πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν χθες  το απόγευμα γύρω από την πλατεία του Μαργαριταριού -που έχει ήδη βαφτεί στο αίμα τις προηγούμενες ημέρες. Σιίτης πρώην βουλευτής δήλωσε ότι ο στρατός, κατ’ άλλες πηγές η αστυνομία, άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και χρησιμοποίησε δακρυγόνα ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος. Οι δυνάμεις καταστολής δέχονται τα προνόμια και ο λαός δέχεται τις σφαίρες» φώναζαν νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής χιλιάδες πολίτες στις κηδείες διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί την Πέμπτη στη Μανάμα.

Το γεγονός ότι οι διαδηλωτές -που προέρχονται από τη σιιτική πλειοψηφία στη χώρα στρέφονται πλέον κατά του ίδιου σουνίτη βασιλιά- συνιστά μεγάλη κλιμάκωση της εξέγερσης.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν, δεκάδες συνελήφθησαν και 60 αγνοούνται μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο πιο σεβαστός σιίτης θρησκευτικής ηγέτης του Μπαχρέιν κατηγόρησε την αστυνομία για «σφαγή», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο, αλλά «σταμάτησε» πριν καλέσει ανοιχτά σε διαδηλώσεις.

 

Είναι μεγάλο το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Μπαχρέιν, καθώς για τις ΗΠΑ αποτελεί ανάχωμα στο σιιτικό Ιράν και η σταθερότητα του καθεστώτος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Άρματα μάχης παραμένουν σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και η διεθνής κοινότητα ζητά αυτοσυγκράτηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν επειγόντως οι πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.

Την ανησυχία της για τα επεισόδια στο Μπαχρέιν εξέφρασε και η Τουρκία, καλώντας όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε βίαιη ενέργεια και να ενεργήσουν με γνώμονα την αυτοσυγκράτηση.

Συγκλονίζεται από

διαδηλώσεις
η Βεγγάζη

Στη Λιβύη φθάνουν τους 24 οι νεκροί στις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη Βεγγάζη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του Μουαμάρ Καντάφι- πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν σήμερα από φυλακή της Βεγγάζης.

Δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν την ίδια στιγμή ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών. Η πληροφορία δε μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έχουν εξαπλωθεί σε πέντε πόλεις της Λιβύης, αλλά όχι στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλώνουν μόνο υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο ίδιος ο Καντάφι έκανε την εμφάνισή του χθες με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης με τους Λίβυους να τον επευφημούν.

 «Πορεία νίκης»
στην πλατεία Ταχρίρ

Οι Αιγύπτιοι επέστρεψαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Πραγματοποιούν μία «Πορεία Νίκης» για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος, αλλά και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική ορχήστρα να παίζει πατριωτικά εμβατήρια.

Αίμα και βία

στην Υεμένη

Όγδοη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την Παρασκευή στην Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ζητώντας την πτώση του βασιλιά Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης, ενώ κατά πληροφορίες δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση στο λιμάνι του Άντεν (όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις διαδηλωτές).

Άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στην πόλη Τάιζ της Υεμένης, νότια της πρωτεύουσας Σαναά, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν μία χειροβομβίδα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Αντικυβερνητική

 διαδήλωση στο Αμάν

Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Αμάν όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε εκατοντάδες νέους που διαδήλωναν, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την πρώτη έξαρση βίας αφότου άρχισε το κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης στην Ιορδανία, πριν από πολλές εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι καταδιώχθηκαν από υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν, ορισμένοι με ρόπαλα. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος.

Στους δρόμους

κάτοικοι
και στο Ομάν

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι του Ομάν, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν την παρασκευή ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μουσκάτ, ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο της Μουσκάτ, όπου βρίσκονται τα υπουργεία κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει: «Δώστε τέλος στις αυξήσεις τιμών», «Αυξήστε τους μισθούς», «Επιτρέψτε τις ισλαμικές τράπεζες».

Διαδήλωση

κατά της
Αστυνομίας
στη Συρία

Πληροφορίες από ιστότοπο της αντιπολίτευσης στη Σύρια all4Syria.info, περισσότερα από 100 άτομα διαδήλωσαν την Πέμπτη στην καρδιά της Δαμασκού κατά της βίας των αστυνομικών, οι οποίοι χτύπησαν ένα νεαρό άνδρα.

Πρόκειται, αναφέρει η ιστοσελίδα, για τον Ιμάντ Νασάμπ, γιο καταστηματάρχη, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τροχονόμους για άγνωστους λόγους.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αστυνομικοί, κλέφτες», ενώ ζητούσαν τη σύλληψη των αστυνομικών και την διενέργεια έρευνας από το υπουργείο Εσωτερικών. «Οι Σύριοι δε θα ταπεινωθούν» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα.  Οι διαδηλωτές παρέμειναν για περισσότερες από τρεις ώρες στην πλατεία, κλείνοντας τους γύρω δρόμους.

Διαδηλώνει και το

καθεστώς Αχμαντινετζάντ

Την εκτέλεση ηγετών της αντιπολίτευσης ζήτησαν χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους την Παρασκευή, σε μία «απάντηση» στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Δευτέρας. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέα διαδήλωση την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος Ιρανός κληρικός δήλωσε χθες ότι δεν χρειάζεται να απαγχονιστούν οι Μιρχοσεΐν Μοσαβί και Μεχντί Καρουμπί, λέγοντας ότι η επιρροή τους είναι ήδη ανύπαρκτη.

Ο επικεφαλής των προσευχών της Παρασκευής αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, ο οποίος ηγείται του κρατικού Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε πως οι εκκλήσεις για τον απαγχονισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης είναι επιπόλαιες διότι οι ίδιοι και το κίνημά τους είναι ήδη νεκροί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου