ΔΙΕΘΝΗ

Παίρνει «φωτιά» η Μ. Ανατολή για μεταρρυθμίσεις

παίρνει-φωτιά-η-μ-ανατολή-για-μεταρρ-454864

Βράζει η Μέση Ανατολή με «σημαία» πλέον το μικροσκοπικό βασίλειο του Μπαχρέιν. Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από τους δρόμους της Μανάμα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στον διάλογο.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή βούληση για διάλογο επειδή ο στρατός είναι στους δρόμους» δήλωσε ο Ιμπραήμ Ματάρ του κόμματος Wefaq.

Τα τεθωρακισμένα αποχώρησαν από την Πλατεία του Μαργαριταριού, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Εν τω μεταξύ, η βασική συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας καλεί σε γενική απεργία την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με το βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, στην διάρκεια της οποίας καταδίκασε τη βία εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα, κάλεσε τον μονάρχη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Το Μπαχρέιν -ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες και κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία.18 φωτογραφίες

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου.

Στην Υεμένη

Στην Υεμένη, πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σανάα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οπαδοί και εχθροί του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ, συγκρούονται εδώ και μία εβδομάδα, ενώ την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί εκφράζουν και αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σανάα.

Στην Αίγυπτο, ο Στρατός ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Πυρκαγιά μαινόταν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε πυκνοκατοικημένη συνοικία του Καΐρου που φέρει το όνομα της Σούζαν Μουμπάρακ, συζύγου του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σαράντα οχήματα της πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν στην περιοχή και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς εισέπνευσαν καπνό.

Στη Λιβύη 85 νεκροί

Για 85 νεκρούς από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη κάνει λόγο η Human Rights Watch, ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον 46 θύματα.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, όμως, άλλες οργανώσεις μιλούν ακόμα και για 84 νεκρούς.

Η Αμνηστία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.

«Η αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονομάστηκε.

«Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες» ανέφερε η πηγή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου