ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έντεκα πρόσφυγες αγνοούνται ανοικτά των Καναρίων

ισπανία-έντεκα-πρόσφυγες-αγνοούνται-454193

Έντεκα πρόσφυγες αγνοούνται ανοικτά του ισπανικού αρχιπελάγους των Καναρίων σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων μεταναστών που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ακτοφυλακή.

«Είκοσι οκτώ μετανάστες από το Μαγκρέμπ» διασώθηκαν σήμερα γύρω στις 05:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα πλεούμενο ανατολικά του νησιού Λανθαρότε», δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους» ήταν 39 κατά την αναχώρηση με το μικρό πλεούμενο, γεγονός το οποίο οδήγησε την ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνες στη ζώνη αυτή ανοικτά της βορειοδυτικής Αφρικής, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Οι 28 διασωθέντες είναι δύο γυναίκες, δύο ανήλικοι και 24 άνδρες.

Ένας ανήλικος και τρεις άνδρες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Twitter.

Αυξημένη ροή

Την περασμένη Πέμπτη, μια μετανάστρια που διασώθηκε ανοικτά του νησιού Γκραν Κανάρια είχε δηλώσει πως βρισκόταν πάνω σε ένα πλεούμενο με περίπου 50 άτομα, που πιθανότητα πνίγηκαν.

Οι αφίξεις μεταναστών στα Κανάρια, έπειτα από ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι, έχουν αυξηθεί πολύ από τα τέλη του 2019 και την αυστηροποίηση των ελέγχων στη Μεσόγειο.

Το 2020, χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων από το 2006, 23.023 μετανάστες έφθασαν στα Κανάρια, οκταπλάσιος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η ροή των αφίξεων δεν έχει πέσει από τότε. Από την 1η Ιανουαρίου έως την 15η Αυγούστου, 8.222 μετανάστες έφθασαν στο αρχιπέλαγος, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τουλάχιστον 428 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Αυγούστου, 102 περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την πλευρά της, η ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras δηλώνει πως τουλάχιστον 1.851 άνθρωποι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους στην προσπάθεια να κάνουν αυτό τον διάπλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου