ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: «Άντε παντρέψου» φώναζαν σε ομιλήτρια άνδρες συνάδελφοί της

ιαπωνία-άντε-παντρέψου-φώναζαν-σε-ο-453560

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία περιστατικό που συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο, όταν δημοτική σύμβουλος προπηλακίστηκε από άνδρες συναδέλφους της που την χλεύασαν κατά τη διάρκεια ομιλία της με θέμα τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων προς τις εργαζόμενες μητέρες. «Άντε πήγαινε να παντρευτείς. Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;» της φώναζαν.

Το τηλεφωνικό κέντρο του δημοτικού συμβουλίου δέχτηκε πολλές εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που διαμαρτύρονταν για το περιστατικό, το οποίο έγινε γνωστό ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 πολίτες τηλεφώνησαν στο συμβούλιο για να καταγγείλουν το συμβάν.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ως μέσο για την ενίσχυση της οικονομίας και αποτελεί ένδειξη των βαθιά ριζωμένων συντηρητικών αντιλήψεων στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άνδρες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι.

Η 35χρονη δημοτική σύμβουλος, Αγιάκα Σιομούρα, μιλούσε σχετικά με τα μέτρα υποστήριξης για την ανατροφή των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ή χρειάζονται βοήθεια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όταν άνδρες δημοτικοί σύμβουλοι την διέκοψαν φωνάζοντάς της «Άντε πήγαινε να παντρευτείς» και «Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;».

Ύστερα, μάλιστα, από τα σχόλια, όπως γράφει η εφημερίδα, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Η ίδια είπε αργότερα ότι οι περισσότερες φωνές ακούγονταν από την πτέρυγα όπου κάθονται οι σύμβουλοι του πολιτικού σχηματισμού που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών, περιλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Όπως έγραψε στο Twitter η Σιομούρα, «Μπορώ να δεχτώ γιουχαΐσματα για τις θέσεις μου, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά τα σχόλια επιτρέπονται εις βάρος των γυναικών»”.

Το περιστατικό προκάλεσε σωρεία διαμαρτυριών προς την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2020.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την κινητοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιστάθμιση της μεγάλης έλλειψης σε εργατικό δυναμικό που προβάλλει απειλητικά.

Το σχέδιό του για την οικονομική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των επιχειρήσεων κατά 30% μέχρι το 2020, από 7,5% που ήταν πέρυσι, καθώς και τη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να μπορούν οι γυναίκες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και παράλληλα να εργάζονται.

Ωστόσο, οι γυναίκες στην Ιαπωνία συχνά καλούνται να σταματήσουν να εργάζονται από τη στιγμή που θα γίνουν μητέρες. Πολλές εργαζόμενες αντιμετωπίζουν ταπεινωτικές απαιτήσεις όπως το να σερβίρουν τσάι στους άνδρες συναδέλφους τους.

«Όποιο κόμμα κι αν ήταν αυτό που γιουχάιζε, ήταν προσβλητικό για τις γυναίκες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Νοριχίσα Ταμούρα, ένας από τους πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης που αποδοκίμασαν το περιστατικό.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο προερχόμενο από εκλεγμένους αξιωματούχους» σχολίασε.

Πολλές γυναίκες συμφώνησαν μαζί του. Μία, μάλιστα, σχολίασε στη σελίδα της Σιομούρα στο Twitter: «Σας παρακαλώ, πείτε μας ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν θα τους ξαναψηφίσω ποτέ».

Από τα 127 μέλη του συμβουλίου, μόλις τα 25 είναι γυναίκες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου