ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής έκκληση να αποτραπεί η εκτέλεση 21χρονης Ιρανής

διεθνής-έκκληση-να-αποτραπεί-η-εκτέλε-453422

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει την εκτέλεση της Ραζιέχ Εμπραχίμι που περιμένει την σειρά της στην άτυπη «πτέρυγα μελλοθάνατων» του Ιράν.

Η Εμπραχίμι κατηγορείται πως το 2010, στα 17 της χρόνια, πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγο της, έναν άντρα που η οικογένεια της επέβαλλε να παντρευτεί στην ηλικία των 14 ετών και με τον οποίο απέκτησε κι ένα παιδί που σήμερα είναι έξι ετών. «Παντρεύτηκα τον γιο του γείτονα μας όταν ήμουν 14 ετών κι επειδή επέμενε ο πατέρας μου επειδή ήταν μορφωμένος κι εργαζόταν ήδη ως δάσκαλος», είχε πει στην απολογία της η, 21χρονη σήμερα, γυναίκα, προσθέτοντας πως «ο σύζυγος μου όμως με κακομεταχειριζόταν, συχνά με πρόσβαλλε και δεν δίσταζε να ασκεί πάνω μου σωματική βία».

Η Human Rights Watch καλεί τις δικαστικές αρχές της χώρας να τηρήσουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), στο οποίο το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Σύμφωνα με αυτό, απαγορεύεται να τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών ανήλικοι παραβάτες, δηλαδή, άτομα που διέπραξαν την αξιόποινη πράξη για την οποία καταδικάστηκαν όταν ήταν κάτω από 18 ετών.

Και η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένως καλέσει τις πολιτικές και δικαστικές αρχές του Ιράν να επιβάλουν άμεσα ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις ανηλίκων καταδικασμένων σε θάνατο, ενώ ζητά, παγίως, την κατάργηση της εσχάτης των πονών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις μετά την Κίνα. Οι περισσότερες είναι δια απαγχονισμού ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται παρουσία κοινού. Για τις ανθρωποκτονίες, στο Ιράν εφαρμόζεται το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» και μόνο η οικογένεια του θύματος έχει την αρμοδιότητα να απονείμει χάρη. Σε αυτό εναποθέτουν τις ελπίδες τους και οι υποστηρικτές της Εμπραχίμι, ελπίζοντας πως η οικογένεια του πρώην συζύγου θα φανεί μεγαλόψυχη και θα την συγχωρήσει ακόμη και λίγο πριν οδηγηθεί στην αγχόνη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου