ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σταθμίζουν την επιλογή

νατο-και-ε-ε-σταθμίζουν-την-επιλογή-450922

Ολες τις στρατιωτικές επιλογές θα συνεχίσει να εξετάζει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ εξετάζουν την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών. Ο Καντάφι πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι αντικαθεστωτικοί χάνουν έδαφος στις μάχες εγκαταλείποντας το στρατηγικό λιμάνι Ρας Λανούφ, επιτυγχάνουν όμως διπλωματική νίκη με την αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου από τη Γαλλία -κίνηση που διχάζει τους «27». Στην Αίγυπτο και την Τυνησία την προσεχή εβδομάδα η Χίλαρι Κλίντον• θα συναντήσει μέλη της λιβυκής αντιπολίτευσης.

«Το λιβυκό καθεστώς πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη.

«Η Σύνοδος Κορυφής θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση» αναφέρει ο Βαν Ρομπάι.

Στοχευμένες επιδρομές θα προτείνει ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ενδέχεται κατά πληροφορίες να προτείνει στους εταίρους του «εστιασμένες αεροπορικές επιδρομές», καθώς και την εκπομπή παρασίτων στα συστήματα μετάδοσης του αρχηγείου δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγή προσκείμενη στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε ότι ο Σαρκοζί θα προτείνει πλήγματα σε τρία σημεία: το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σύρτη, 500 χλμ. από την Τρίπολη, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σέμπχα, στα νότια της χώρας, και το στρατόπεδο Μπαμπ αλ Αζίζα, όπου εδρεύει το στρατηγείο του Καντάφι στην πρωτεύουσα.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε εκείνο το σημείο. Πρέπει ακόμη να ζητήσουμε νομικές εξουσιοδοτήσεις για να ξεκινήσουμε τη χρήση βίας κατά του Καντάφι» ανέφερε η γαλλική προεδρία ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτάσσοντας το ενδεχόμενο του «βέτο από την Κίνα και τη Ρωσία»

Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι «εάν θα πρέπει να δράσουμε άμεσα χρειαζόμαστε μία εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ», αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να ψηφισθεί αντίστοιχη απόφαση.

Διχάζει

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου και απηύθυνε κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει διάλογο με τη «νέα λιβυκή ηγεσία». Πρόκειται για μία σημαντική διπλωματική νίκη για το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών που επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση.

Η γαλλική ενέργεια διχάζει τους υπουργούς Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία επισήμανε πως θα υιοθετήσει την απόφαση που θα λάβει συνολικά η ΕΕ ως προς την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου. Το Φόρεϊν Όφις στη Βρετανία επισήμανε ότι τα μέλη του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου είναι «έγκυροι συνομιλητές», επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις.

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ως μόνιμης αρχής, αναφέρει η Γερμανία αποσαφηνίζοντας ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο «ως κάποιον που μιλά εξ ονόματος μέρους του πληθυσμού». Η Ουγγαρία από την πλευρά της επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ντε φάκτο» αναγνωρίσει το Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα ζητώντας από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Με το ίδιο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μουαμάρ Καντάφι κατηγορεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για «προδοσία», χαρακτηρίζοντας τα μέλη του πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Πυρετώδεις διεργασίες στο ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεχίσουν να εξετάζουν όλες τις στρατιωτικές επιλογές για τη Λιβύη, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Ρ. Γκέιτς δήλωσε, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, ότι η Συμμαχία αποφάσισε να μετακινηθούν πλοία πιο κοντά στη Λιβύη, αλλά όχι να αυξήσει τον αριθμό των πλοίων στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιδίωκαν την ευρύτερη δυνατή διεθνή, αλλά και περιφερειακή συναίνεση, στην επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε προσερχόμενος στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο ότι για την ανάληψη δράσης πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη, καθαρή εντολή και νομική βάση, καθώς και περιφερειακή στήριξη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει «αποτυχημένο κράτος» και ασφαλές λιμάνι για τρομοκράτες.

Η Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο εάν υπάρξει στρατιωτική δράση- έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβουν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη. Στη Νάπολη εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Η Βρετανία επεξεργάζεται σχέδιο ψηφίσματος προς υποβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Κατηγορηματικά αντίθετες είναι, ωστόσο, Ρωσία και Κίνα (μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα άσκησης βέτο).

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου