ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει ο εφιάλτης με τη Φουκουσίμα

αρχίζει-ο-εφιάλτης-με-τη-φουκουσίμα-447797

Τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία είναι κατά 1.250 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν χειροτερεύει και ζήτησε να υπάρξει επαγρύπνηση.

Τα επίπεδα αυτά είναι οκτώ φορές μεγαλύτερα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας στο ίδιο σημείο.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco). Οι μετρήσεις έγιναν περίπου 300 μέτρα από την ακτή.

Φόβοι εκφράζονται ότι η ραδιενέργεια θα μπορούσε να περάσει στο νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος και από εκεί στην τροφική αλυσίδα. Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μετά από οκτώ ημέρες, η ραδιενέργεια δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο θα εξαπλωθεί λόγω των ρευμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μικραίνει ο κίνδυνος για τις θαλάσσιες μορφές ζωής, μιας και δεν θα υπάρχει ο χρόνος να το απορροφήσουν.

«Και μιας και το ιώδιο έχει χρόνο μισής ζωής ισοτόπου οκτώ ημερών, μέχρι την ώρα που οι πολίτες θα καταναλώσουν τα προϊόντα της θάλασσας, η ποσότητά του αναμένεται να έχει μειωθεί σημαντικά» είπε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η διαχειρίστρια εταιρία ανακοίνωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να έχει υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι για την ψύξη των αντιδραστήρων δεν θα χρησιμοποιείται πια θαλασσινό νερό, αλλά γλυκό, με την ελπίδα αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν χειροτερεύει. Χρειάζεται επαγρύπνηση, είπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν παραδέχθηκε, πάντως, ότι η κατάσταση είναι «απρόβλεπτη».

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου ξεπέρασε τους 10.000, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Περισσότεροι από 17.440 είναι οι αγνοούμενοι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτια. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 ζουν σε καταυλισμούς, όπου το φαγητό, το νερό και τα καύσιμα δεν επαρκούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου