ΔΙΕΘΝΗ

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα»

ο-καντάφι-πρέπει-να-φύγει-άμεσα-447634

Η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν χθες τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη να τον εγκαταλείψουν, «πριν να είναι αργά». «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα» δήλωσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη. Στη διάσκεψη προσκλήθηκε να συμμετάσχει και η Τουρκία, ενώ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ο Ντ.Κάμερον και ο Ν.Σαρκοζί. «Καλούμε όλους τους υποστηρικτές του να τον εγκαταλείψουν πριν να είναι αργά» είπαν, προσθέτοντας ότι όποιος τάσσεται εναντίον του Λίβυου ηγέτη θα πρέπει να συμμετάσχει στην διαδικασία για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν, επίσης, τους Λίβυους να «σφυρηλατήσουν μια διαδικασία μεταβίβασης» της εξουσίας, η οποία θα μπορούσε να οργανωθεί γύρω από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Η διάσκεψη της Τρίτης διοργανώνεται στο Λονδίνο από την κυβέρνηση Κάμερον στο Λονδίνο.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών 35 χωρών (μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον), ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς και ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.

Πρόσκληση έλαβε και η Τουρκία, η οποία εξέφρασε, ωστόσο, ανησυχία εν όψει της διάσκεψης. Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε προσκαλέσει την Τουρκία στην σύνοδο που οργανώθηκε στο Παρίσι πριν από μια εβδομάδα, είχε προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα, η οποία διαμηνύθηκε στο Παρίσι.

Σε απάντηση της τουρκικής δυσαρέσκειας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Λελούς είχε δηλώσει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και αυτό δεν βοηθά».

Οι Τούρκοι διπλωμάτες περίμεναν να διαπιστώσουν τις προθέσεις της Βρετανίας, η οποία δεν ακολούθησε τις κινήσεις της Γαλλίας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ οργάνωσε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη συμμετοχή του ιδίου και των ομολόγων του από τις ΗΠΑ (Χίλαρι Κλίντον), τη Γαλλία (Αλέν Ζιπέ) και την Τουρκία (Αχμέτ Νταβούτογλου) για να εξεταστεί «η στρατιωτική δράση της Συμμαχίας στη Λιβύη», όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη διάσκεψη. Στην διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Η διάσκεψη θα αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα προς κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν προκύψει.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το να επιβεβαιωθεί ότι «η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να έχει ενωμένη και συντονισμένη δράση έναντι της κρίσης» και σημείωσε ότι στη διάσκεψη του Λονδίνου θα συγκροτηθεί Ομάδα Επαφής που θα περιλαμβάνει τις χώρες που θέλουν να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο επί του θέματος.

Ο Χεσάμ Γιουσέφ, αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο ότι ελπίζει να τεθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, έτσι ώστε να υπάρξει μια πολιτική λύση, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σκληρή μάχη για τη Σύρτη

Την ώρα που όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν τεθεί υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκό έλεγχο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, εντείνεται και ο «πόλεμος» της προπαγάνδας. Εκπρόσωποι των ανταρτών ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέλαβαν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, ωστόσο, από ανεξάρτητες πηγές δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ανέκοψαν την προέλαση των ανταρτών στη Σύρτη και πως σημειώνονται μάχες στα περίχωρα της γενέτειρας του συνταγματάρχη.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκπρόσωποι των ανταρτών ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατέλαβαν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, ωστόσο από ανεξάρτητες πηγές δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος του Reuters από τη Σύρτη μετέδωσε πως δεν είδε καμιά διαφοροποίηση στο κλίμα και την ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και πως δεν προκύπτει από πουθενά να έχει περάσει η πόλη στα χέρια των ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την προέλαση των ανταρτών 140 χλμ ανατολικά της Σύρτης και πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με βαρέα πολυβόλα.

Το Αλ Τζαζίρα κάνει λόγο για μάχες περίπου 30 χλμ έξω από την Σύρτη.

Οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν καταλάβει, πάντως, την Μπεν Τζαουάντ και τη Ρας Λανούφ.

Όσον αφορά τις αεροπορικές επιχειρήσεις, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε πως σημειώθηκε βομβαρδισμός της πόλης Σέμπχα στη νότια Λιβύη τα ξημερώματα της Δευτέρας και πως υπάρχουν πολλά θύματα, κυρίως άμαχοι.

Τμήμα της Μιζουράτα «ελέγχουν» οι δυνάμεις του Καντάφι, λένε οι εξεγερμένοι, την ώρα που η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός την πόλη.

Αντίδραση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι αποτελούν παρέμβαση σε έναν εμφύλιο πόλεμο, υπέρ των ανταρτών, και πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν έχουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναγνωρίζει

Σε συνέχεια της συμμετοχής στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, το Κατάρ ανακοίνωσε χθες ότι αναγνωρίζει ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού το Εθνικό Συμβούλιο των ανταρτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου