ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των ηχογραφημένων συνομιλιών

πολωνία-ψήφο-εμπιστοσύνης-θα-ζητήσει-447032

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη χώρα με την παράνομη ηχογράφηση συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, το οποίο έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και χρόνια.

«Ολοκληρώνω την ομιλία μου με ένα αίτημα προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου: να διοργανώσει μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τουσκ μιλώντας στους πολωνούς βουλευτές.

«Χωρίς την εξουσιοδότηση αυτή δεν θα είμαι αποτελεσματικός, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διασαφηνίσει την υπόθεση των υποκλοπών με αποτελεσματικό και σίγουρο τρόπο ούτε να φροντίσει για τα συμφέροντα του κράτους», πρόσθεσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Οι ψήφοι του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών (PO) του Τουσκ και του PSL, που συμμετέχει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, είναι αρκετοί για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης. Το PSL έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαλγκορζάτα Κντάβα-Μπλόνσκα δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστούν τα γεγονότα γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προτού μπορέσει να γίνει συζήτηση για ανασχηματισμό.

Μιλώντας σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό η Κιντάβα-Μπλόνσκα είπε ότι το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση.
Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ανασχηματισμός στο μέλλον, κυρίως αν υπάρξουν επιπτώσεις για κάποιους από τους αξιωματούχους που ακούγονται στις υποκλαπείσες συνομιλίες, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να προηγηθεί έρευνα.

Προς το παρόν δύο σομελιέ που εργάζονται σε εστιατόρια της Βαρσοβίας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στις παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το πολωνικό περιοδικό Wprost άρχισε να δημοσιεύει αποσπάσματα από προσωπικές συνομιλίες μεταξύ προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομικής ζωής της χώρας, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπαρτλόμι Σιένκεβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Οι ηχογραφήσεις των συνομιλιών έγιναν σε τουλάχιστον δύο εστιατόρια της Βαρσοβίας, ενώ μετά την αποκάλυψή τους η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Τουσκ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου