ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετος σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Μαλικί

αντίθετος-σε-κυβέρνηση-εθνικής-ενότη-446109

Αψηφώντας τις έντονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλης μερίδας του ιρακινού πολιτικού κόσμου, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλικί απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της σουνιτικής εξέγερσης που απειλεί να διαμελίσει τη χώρα, καθιστώντας σαφές ότι εννοεί να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

«Οι επικίνδυνοι στόχοι όσων μιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν είναι κρυφοί», δήλωσε ο Μαλικί κατά το καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά του, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Πρόκειται για προσπάθεια όσων αντιτίθενται στο σύνταγμά μας να καταστρέψουν τη νεαρή δημοκρατική διαδικασία μας και να υποκλέψουν τις ψήφους των πολιτών», προσέθεσε.

Η τελευταία αναφορά είχε κύριο στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Αγιάντ Αλαουί, έναν κοσμικό σιίτη και πιθανό αντικαταστάτη του Μαλικί, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με ισχυρότερη εκπροσώπηση της σουνιτικής μειονότητας. Ο Μαλικί αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «πραξικόπημα κατά του συντάγματος», δεδομένου ότι ο δικός του σιιτικός συνασπισμός, το «Κράτος Δικαίου», κατέκτησε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου. Ο Μαλικί ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης την 1η Ιουλίου και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να συμφιλιωθούν ενόψει της άγριας τρομοκρατικής επίθεσης».

Η κρίση στο Ιράκ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος το προηγούμενο διήμερο είχε κρίσιμες διαβουλεύσεις με την ιρακινή πολιτική ηγεσία, στη Βαγδάτη, και τους ηγέτες της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, στο Αρμπίλ.

Την ίδια ώρα έφταναν στην ιρακινή πρωτεύουσα οι πρώτοι 130 εκ των τριακοσίων Αμερικανών στρατιωτικών τους οποίους αποφάσισε να αποστείλει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς ενίσχυση των προσπαθειών του ιρακινού στρατού να αναχαιτίσει τους στασιαστές. Οπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, πρόκειται για δύο ομάδες ειδικών δυνάμεων και περίπου ενενήντα στρατιωτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα προστεθούν στους 360 Αμερικανούς στρατιώτες που ήδη βρίσκονταν στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Μαλικί για θέματα ασφαλείας, υποστράτηγος Κάσεμ Ατα, δεν έδειξε να ενθουσιάζεται. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πραγματική επέμβαση (των Αμερικανών) ώστε να προσφέρουν πραγματική βοήθεια στο Ιράκ», δήλωσε ο Ατα, η κυβέρνηση του οποίου έχει ζητήσει επίσημα από τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν θέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης ISIS.

Στο πολεμικό μέτωπο, αντάρτες του ISIS επιτέθηκαν χθες εναντίον της αεροπορικής βάσης του Μπάλαντ, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, περίπου ογδόντα χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ενώ άλλες ομάδες ανταρτών κατέλαβαν σειρά μικρών πετρελαιοπηγών, τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τικρίτ. Παράλληλα, μαχητές του ISIS πραγματοποίησαν και νέα επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, στην πόλη Μπαϊτζί, αλλά απωθήθηκαν και πάλι από επίλεκτες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, οι οποίες ενισχύθηκαν με αλεξιπτωτιστές την προηγούμενη ημέρα.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις της ιρακινής κρίσης στις γειτονικές χώρες. Τρεις άνδρες της ιρανικής αστυνομίας συνόρων σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων, κοντά στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, σε μια κουρδική περιοχή της χώρας. Αν και δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα των δραστών, εκφράζονται φόβοι πως προέρχονται από την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση PJAK, ιρανικό παρακλάδι του τουρκικού ΡΚΚ. Οι αλυτρωτικές διαθέσεις των Κούρδων της περιοχής ενισχύονται από τα φαινόμενα κατάρρευσης του ιρακινού κράτους και την κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου