ΔΙΕΘΝΗ

Μοκτάντα αλ Σαντρ: Δεν θέλουμε τους συμβούλους των ΗΠΑ στο Ιράκ

μοκτάντα-αλ-σαντρ-δεν-θέλουμε-τους-συμ-445973

Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι αντίθετος με την παρουσία στο Ιράκ στρατιωτικών συμβούλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι έχουν ήδη συναντηθεί με τους ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από την σιιτική ιερή πόλη Νατζάφ ότι θα αποδεχόταν μια «διεθνή υποστήριξη από χώρες που δεν καταλαμβάνουν το Ιράκ».

«Εμείς θα ταρακουνήσουμε τη γη κάτω από τα πόδια της άγνοιας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε αναφερόμενος στη μεγάλη επίθεση από τους σουνίτες αντάρτες που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και τους έχει επιτρέψει να κατέχουν ήδη μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους στα βόρεια και στα δυτικά της χώρας.

Οι δηλώσεις του Μοκτάντα Αλ Σαντρ ήρθαν λίγο μετά την παρέλαση στην πόλη Σαντρ, βόρεια της Βαγδάτης, σιιτών μαχητών οι οποίοι έχουν παραμείνει πιστοί στον κληρικό και δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Οι σουνίτες τζιχαντιστές στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους σε μια περιοχή που θα περιλαμβάνει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Στρατός του Μαχντί υπό την ηγεσία του Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πολέμησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Ιράκ, είχε μέχρι τώρα παραμείνει σαφώς σε συνθήκες αδράνειας παρότι οι μαχητές-πιστοί στον Μοκτάντα αλ Σαντρ είχαν ορκιστεί να πολεμήσουν τους εξεγερμένους.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου