ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικό βομβαρδιστικό βρέθηκε άθικτο στο βυθό

γερμανικό-βομβαρδιστικό-βρέθηκε-άθι-445738

 

Ενα σπάνιο κομμάτι της πολεμικής ιστορίας αναμένεται σύντομα να ανασυρθεί από το βυθό. Πρόκειται για το λεγόμενο «ιπτάμενο μολύβι», δηλαδή για το γερμανικό βομβαρδιστικό του Β’ ΠΠ που καταρρίφθηκε πριν από πάνω από μισό αιώνα.

Το βομβαρδιστικό τύπου Dornier 17 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Kent στη νοτιοανατολική Βρετανία το 1940 κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας. Εντοπίστηκε μέσω ανιχνευτή σόναρ και προκάλεσε το θαυμασμό των ειδημόνων για το πόσο καλά έχει διατηρηθεί.

Εκπρόσωπος από το μουσείο της Raf, ο Ίαν Θιρσκ δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε μόλις έμαθε για το εύρημα. «Πρόκειται για ένα μοναδικό αεροσκάφος, που συνδέεται μάλιστα με μία μεγάλη στιγμή της βρετανικής ιστορίας. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην ιστορία της αεροπορικής ιστορίας του αιώνα μας» δήλωσε.

Το Dornier 17 σχεδιάστηκε το 1934 και αργότερα υπέστη μετατροπές για να συμμετέχει σε εχθροπραξίες. Είχε τη φήμη γρήγορου βομβαρδιστικού, δύσκολο να το πετύχουν τα εχθρικά πυρά.

Για το συγκεκριμένο αεροσκάφος από τις εικόνες του σόναρ γνωρίζουμε ότι είχε αδειάσει το φορτίο του, ότι δύο από τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά την πτώση ενώ δύο άλλα – μεταξύ των οποίων και ο πιλότος – πιάστηκαν αιχμάλωτοι και έζησαν για να δουν την ειρήνη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου