ΔΙΕΘΝΗ

Μη επανδρωμένα στο Ιράκ φέρεται να στέλνει το Ιράν

μη-επανδρωμένα-στο-ιράκ-φέρεται-να-στέ-445530

Το Ιράν κατευθύνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ και παρέχει μυστικά τόνους στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ, καθώς και εφόδια και γενικότερη βοήθεια. Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν εξάλλου ότι η Τεχεράνη έχει αποστείλει στη γειτονική χώρα μία μονάδα κατασκοπείας, προκειμένου να παρακολουθεί τις επικοινωνίες.

Τα μυστικά ιρανικά προγράμματα εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Τεχεράνης να συγκεντρώσει πληροφορίες και να βοηθήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νουρί Καμάλ αλ Μαλικί στον αγώνα της κατά των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS).

Ο στρατηγός Κασίμ Σουλεϊμάνι, επικεφαλής της παραστρατιωτικής δύναμης του Ιράν Κουντς, της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, έχει επισκεφτεί τουλάχιστον δύο φορές το Ιράκ για να βοηθήσει τους στρατιωτικούς συμβούλους της κυβέρνησης να σχεδιάσουν τη στρατηγική της. Και το Ιράν έχει αναπτύξει περίπου δέκα αξιωματικούς της ίδιας δύναμης για να συμβουλεύσουν Ιρακινούς διοικητές και να βοηθήσουν την κινητοποίηση πάνω από 2.000 σιιτών εθελοντών από το νότιο Ιράκ. Επιπλέον, ιρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά δύο πτήσεις για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και εφοδίων στη Βαγδάτη (εβδομήντα τόνους ανά πτήση), που προορίζονται για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

«Είναι μεγάλη ποσότητα», εξηγεί Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή σχολίασε απόρρητες εκθέσεις. «Δεν είναι απαραίτητα βαρύς οπλισμός, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται μόνο για ελαφρά όπλα», προσθέτει. Οι ιρανικές κινήσεις συμπίπτουν με την αποστολή τριακοσίων και πλέον στρατιωτικών συμβούλων από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις και να επιχειρήσουν να σταθεροποιήσουν την παραπαίουσα κατάσταση ασφαλείας του Ιράκ. Οι αμερικανικές και ιρανικές στρατιωτικές κινήσεις δεν είναι συντονισμένες και παρόλο που ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στον ISIS, εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για το εύρος της επιρροής τους στο Ιράκ, ενώ υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου