ΔΙΕΘΝΗ

Στα επίπεδα του Τσερνόμπιλ

στα-επίπεδα-του-τσερνόμπιλ-445265

Διαστάσεις Τσερνόμπιλ παίρνει πλέον η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές της χώρας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986. Κάτω από τα όρια της ιαπωνικής κυβέρνησης η μόλυνση των τροφίμων, λέει η ΙΑΕΑ.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco.

«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ» είπε αξιωματούχος της Tepco.

Κάτω από τα όρια

Σε μία θετική εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερο από τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Τα αναλυτικά αποτελέσματα για όλα τα δείγματα λαχανικών, φρούτων, διαφόρων ειδών κρεάτων, θαλασσινών και επεξεργασμένου γάλατος σε οκτώ περιφέρειες έδειξαν ότι το ιώδιο 137, το καίσιο 134 και το καίσιο 137 είτε δεν ανιχνεύθηκαν, είτε βρίσκονται σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που έχουν τεθεί (ως όριο για την ασφάλεια) από τις ιαπωνικές Αρχές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντένις Φλόρι.

Νέοι σεισμοί

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 6,3 βαθμών «ταρακούνησαν» ξανά την Ιαπωνία, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα.

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ εκκενώθηκε και ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως, ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νοτιο-νοτιοανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου στην επαρχία Τσίμπα που γειτονεύει με το Τόκιο. Οι αρμόδιες αρχές δεν εξέδωσαν καμία προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.

Αργότερα, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη βορειοδυτική Ιαπωνία, ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στον αντιδραστήρα 4. Αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσει τη φωτιά.

Εως και εκατό χρόνια

Η ψύξη των αντιδραστήρων παραμένει προς το παρόν πρώτη προτεραιότητα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι. Aργότερα, όμως, οι Ιάπωνες θα χρειαστεί να αναλάβουν ένα δυσκολότερο, μακροπρόθεσμο έργο: τον καθαρισμό του εργοστασίου και της ευρύτερης περιοχής έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα της ανώτατης κατηγορίας 7.

Όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα, η εταιρεία Toshiba υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση που προβλέπει τον καθαρισμό των ραδιενεργών υλικών από το χώρο του εργοστασίου σε διάστημα μιας δεκαετίας. Άλλοι ειδικοί, όμως, θεωρούν το σχέδιο υπεραισιόδοξο και εκτιμούν ότι ο καθαρισμός θα απαιτήσει έως και έναν αιώνα.

Στο Τσερνόμπιλ, εξάλλου, όπου συνέβη το πρώτο πυρηνικό δυστύχημα κατηγορίας 7, οι μηχανικοί ξεκινούν τώρα την κατασκευή μιας νέας, γιγάντιας σαρκοφάγου πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο καθαρισμός του χώρου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2065, δηλαδή για σχεδόν 80 χρόνια μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα 4.

Το σχέδιο καθαρισμού στη Φουκουσίμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία κρίσιμα ζητήματα:

Το ραδιενεργό νερό: Η διαχειρίστρια εταιρία Tepco αναγκάζεται να κρατά τα κτίρια των αντιδραστήρων πλημμυρισμένα με νερό, το οποίο κυλά έξω και λιμνάζει σε ανοιχτούς χώρους εντός του εργοστασίου. Δέκα χιλιάδες τόνοι νερού με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ήδη απορριφθεί στον ωκεανό, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερο νερό με περισσότερη ραδιενέργεια.

Αν το νερό που λιμνάζει στο εργοστάσιο περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, ο καθαρισμός του θα είναι αδύνατος.

Τα πυρηνικά καύσιμα και απόβλητα: Σχεδόν 1.000 τόνοι πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων βρίσκονταν μέσα στα κτήρια των έξι αντιδραστήρων την ώρα του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (NRC), η οποία διέρρευσε στους New York Times, οι αλλεπάλληλες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων σκόρπισαν υλικά από τις δεξαμενές με τις εξαντλημένες ράβδους πυρηνικών καυσίμων. Η NRC εκτιμά επίσης ότι μέρος του ουρανίου στον αντιδραστήρα 2 διέρρευσε από το δοχείο αντίδρασης και έπεσε στο τσιμεντένιο δάπεδο, απειλώντας να το διαπεράσει και να φτάσει μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ραδιενέργεια στο έδαφος: ραδιενεργά ισότοπα, κυρίως καίσιο και ιώδιο, έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Για να μην μείνει ακατοίκητη η περιοχή για πολλές δεκαετίες, οι αρχές θα μπορούσαν θεωρητικά να απομακρύνουν το ανώτερο στρώμα του εδάφους από όλη την περιοχή. Αρκεί βέβαια να μπορούν να καλύψουν το αστρονομικό κόστος και να βρουν τι θα κάνουν τις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού χώματος.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου