ΔΙΕΘΝΗ

Σφυροκοπεί το ΝΑΤΟ τη Λιβύη

σφυροκοπεί-το-νατο-τη-λιβύη-445085

Δύο δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν χθες στην Τρίπολη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν αεροπλάνα πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη εναντίον της Μιζουράτα, της Αλ Αζιζίγια και της Σύρτης.

Η αιτία των εκρήξεων στην Τρίπολη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, όμως πιθανολογείται ότι πρόκειται για αεροπορικούς βομβαρδισμούς μιας και λίγο νωρίτερα μαρτυρίες αναφέρουν ότι άκουσαν αεροσκάφη να πετούν πάνω από την πόλη.

Δεν έχουν καθοριστεί οι στόχοι που επλήγησαν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Χθες το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Αλ-Αζιζίγια και Σύρτη, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Jamahiriya.

«Αρκετά σημεία στην πόλη της Σύρτης βομβαρδίστηκαν από τις αποικιακές επιθέσεις των σταυροφόρων. Κάθε πύραυλος ή βόμβα που ρίχνουν οι σταυροφόροι στην Λιβύη χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για βομβαρδισμό της Αλ-Αζιζίγια.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Γαλλία ζητά από το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις πιέσεις κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Να αποχωρήσει ο Μουαμάρ Καντάφι

Το αίτημά τους να αποχωρίσει ο Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Ντόχα του Κατάρ. Παράλληλα, υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη στους αντικαθεστωτικούς.

Με την διάσκεψη οι αντικαθεστωτικοί αποσκοπούσαν σε διεθνή αναγνώριση και οικονομική βοήθεια, ενώ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη (περίπου 20 χώρες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί) αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένας Προσωρινός Οικονομικός Μηχανισμός που θα παρέχει χρήματα για τις ανάγκες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο πρίγκιπας του Κατάρ δήλωσε ότι δίνεται «μάχη ενάντια στον χρόνο» για να δοθεί βοήθεια στους αμάχους της Λιβύης, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει υπάρχουν όλο και περισσότερα θύματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελατί Ομπέιντι, επισκέπτεται την Τετάρτη την Κύπρο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού.

«Εντατικοποίηση» των επιδρομών

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Άλι αλ Ισάουι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις αεροπορικές του επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία για τους αμάχους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ντόχα.

«Θέλουμε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τεθωρακισμένων και των σημείων απ’ όπου εκτοξεύονται πύραυλοι» από το στρατό που παραμένει πιστός στον Καντάφι, πρόσθεσε ο αλ Ισάουι.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο εξοπλισμός δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία προέτρεψε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις στρατιωτικές πιέσεις στον Μουαμάρ Καντάφι.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά χρειαζόμαστε και πολιτική λύση» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση, για να πείσουμε τον Καντάφι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρώμη δεν έχει πια σχέσεις με τη δυτική Λιβύη.

Το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών έχει διχάσει τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Βανάκερε, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν προβλέπει να δοθούν όπλα στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο πρίγκιπας του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι ζήτησε να δοθούν στον λιβυκό λαό τα μέσα για να αμυνθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε χθες να δημιουργηθεί ένας προσωρινός οικονομικός μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς να πληρώσουν τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ιταλική πηγή δήλωσε ότι επιδιώκεται η ίδρυση ταμείου που θα περιλαμβάνει πόρους της Λιβύης που έχουν «παγώσει», με στόχο την χρηματοδότηση των εξεγερμένων.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε από τη Ντόχα τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα των περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, έως και 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μιλώντας στην Ντόχα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν άργησε να αναλάβει δράση στην Λιβύη και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες στο έδαφος».

Αυτό που επιδιώκουν οι αντικαθεστωτικοί είναι η αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ένωσης παρευρέθηκαν στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς και εκπρόσωποι χωρών, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου