ΔΙΕΘΝΗ

Αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη

αεροπορικές-επιδρομές-στην-τρίπολη-444862

Συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο να κάνει λόγο για νεκρούς αμάχους. Οι επιδρομές ξεκίνησαν λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, έως ότου τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι συνεχίζονται στη Μιζουράτα, με το καθεστώς εκτοξεύει ρουκέτες που πλήττουν αμάχους στην πόλη.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην Τρίπολη χθες το απόγευμα. «Η Τρίπολη υφίσταται αεροπορικές επιδρομές. Υπάρχουν θάνατοι μεταξύ αμάχων» δήλωσε παρουσιαστής στο κρατικό Al-Libiya.

Ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για τέσσερις εκρήξεις και ανέφεραν ότι είδαν καπνό να υψώνεται από τα νοτιοανατολικά της πόλης. Νωρίτερα, ανταποκριτής του πρακτορείου είχε μεταδώσει η αντιαεροπορική άμυνα των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης άνοιξε πυρ εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην κεντρική Τρίπολη.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Τα συμμαχικά αεροσκάφη φαίνεται να αύξησαν τον αριθμό των πτήσεών τους πάνω από την πρωτεύουσα, καθώς ακουγόντουσαν να πετούν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού και νωρίς το απόγευμα.

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν λίγη ώρα αφότου το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να προσφέρει όλους τους απαραίτητους πόρους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και με τον φόβο του στρατιωτικού αδιεξόδου να είναι ορατός.

Παρ’ όλο που το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων και να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Καντάφι στις βάσεις τους, δεν υπάρχει συναίνεση για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις, δεδομένου ότι δεν τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν κάμψει τις κανταφικές δυνάμεις.

Αυτός ο φόβος εντείνεται από το γεγονός ότι η πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης βρίσκεται στο έλεος των κανταφικών δυνάμεων. Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι συνεχίζονται, και το καθεστώς εκτοξεύει ρουκέτες που πλήττουν αμάχους στην πόλη.

Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρεις Αιγύπτιοι, και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη από τις ρουκέτες των κανταφικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι εξεγερμένοι προειδοποιούν για επικείμενη «σφαγή» στη Μιζουράτα εάν δεν εντείνει το ΝΑΤΟ τις επιθέσεις εναντίον των κανταφικών δυνάμεων.

«Μια σφαγή θα συμβεί εδώ αν το ΝΑΤΟ δεν επέμβει αποφασιστικά» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων από τη Μιζουράτα, τη μοναδική πόλη της δυτικής Λιβύης που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.

Κάτοικοι της Μιζουράτα βγήκαν το μεσημέρι στους δρόμους αψηφώντας τις επιθέσεις πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών, όπως φάνηκε σε ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα τζαμί που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα με ομοβροντίες ρουκετών.

«Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» φώναζε το πλήθος, ενώ μερικοί κρατούσαν τις σημαίες της εξέγερσης. To Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη άμεσα δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των τηλεοπτικών πλάνων.

 

ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις

και διαφωνίες

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναζήτησαν στο Βερολίνο κοινή στρατηγική στη Λιβύη με τη Γαλλία και τη Βρετανία να πιέζουν για την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων και την εμπλοκή περισσότερων χωρών. Σε αυτή τη φάση μόνο έξι εκ των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές (Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Βέλγιο, Νορβηγία και Δανία).

Η συνεδρίαση του Βερολίνου έληξε με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει την αποστολή της στη Λιβύη για όσο χρειαστεί και έως ότου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και αποσυρθούν στις βάσεις τους.

«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε όλους τους απαραίτητους πόρους και τη μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία εντός του πλαισίου της εντολής μας. Θα διατηρηθεί ένας υψηλός επιχειρησιακός ρυθμός κατά των δικαιολογημένων στόχων» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Συμμαχία χρειάζεται «αρκετά ακόμη» αεροσκάφη για την αποστολή της στη Λιβύη, αλλά όπως είπε δεν «έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις ή δεσμεύσεις» κατά τη συνάντηση του Βερολίνου.

Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συμφωνούν πως κοινός στόχος είναι το τέλος του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση για το πώς θα πρέπει να κινηθούν επακριβώς στο εξής. Τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν κάμψει τις κανταφικές δυνάμεις, γεγονός που προκαλεί τριβές στη Συμμαχία.

Ούτε και κατά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Ντόχα υπήρξε κάποια σαφής κοινή θέση πέραν του ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει. Δεν υπήρξε συναίνεση ούτε εάν πρέπει να ενισχυθούν οι επιδρομές, ούτε εάν πρέπει να μετάσχουν και άλλες χώρες, ούτε εάν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντάρτες.

Τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών έχει προκρίνει η Ιταλία, ωστόσο η Γαλλία επισήμανε χθες διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ότι δεν υποστηρίζει αυτή την κίνηση στην παρούσα φάση. Στον εξοπλισμό των ανταρτών αντιδρά και το Βέλγιο.

Κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους, λέγοντας ότι οι χώρες τους επιδιώκουν τους ίδιους στόχους στη Λιβύη, που είναι η ειρήνη και η δημοκρατία, ακόμη κι αν διαφωνούν όσον αφορά τους τρόπους.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου