ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αρχισε με τελετή μνήμης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

σύνοδος-κορυφής-εε-αρχισε-με-τελετή-μν-444425

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν αυτή την ώρα σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για 50.000 βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου.

«Αυτό μας δείχνει σε τι καλές εποχές ζούμε σήμερα χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς έχουμε μάθει τα μαθήματα που έχει διδάξει η ιστορία» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κουρτρέ για μια προκαταρκτική συνάντηση με τους ηγέτες της κεντροδεξιάς.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου θα επιδιώξουν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.

Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

«Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου