ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαιώθηκε με εξετάσεις DNA

επιβεβαιώθηκε-με-εξετάσεις-dna-441785

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «πολλαπλές μεθόδους» για να ταυτοποιήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσαν χθες το απόγευμα Αμερικανοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους. Τα τεστ DNA, είπαν, δείχνουν ότι πρόκειται για τον τρομοκράτη «με ακρίβεια 99,9%».

Σύμφωνα με διαφορετική πηγή στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο Μπιν Λάντεν ετάφη στη Αραβική Θάλασσα με «παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή» που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της φωτογραφίες του πτώματος, δεν έχει αποφασίσει όμως αν είναι πρέπον να τις δημοσιοποιήσει. Ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι, είπαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η CIA βεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τον εμπνευστή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και εξετάζοντας σωματικά χαρακτηριστικά όπως το ανάστημα.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» δήλωσε μια από τις πηγές του AP.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πάντως πώς και πού πραγματοποιήθηκε το τεστ DNA και οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ένα δείγμα βιολογικού υλικού μέσω γενετικών εξετάσεων, οι Αρχές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους δείγμα DNA που επιβεβαιωμένα προέρχεται από τον ύποπτο. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γενετικό υλικό από συγγενικά πρόσωπα.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύεται ότι έχουν λάβει δείγματα γενετικού υλικού από την οικογένεια Μπιν Λάντεν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ανακοίνωσε την ταφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη θάλασσα, οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονταν να βρουν μια χώρα που θα δεχόταν τη σορό του τρομοκράτη. Η ισλαμική παράδοση, είπε, απαιτούσε να ταφεί η σορός το συντομότερο.

 
Πώς σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν

Την επιχείρηση των κομάντο, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, διοργάνωσαν κι εκτέλεσαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, οι Navy Seals.

To Seals αποτελεί ένα ακρωνύμιο, των αμερικανικών λέξεων Sea, Air, Land. Πρόκειται για επίλεκτες δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές όπως και σε αναγνωριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ή και σε επιχειρήσεις "μη-συμβατικού πολέμου".

Αμερικανός αξιωματούχος, που όμως ζήτησε να μείνει ανώνυμος, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, "ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι του", ενώ βεβαίωσε ότι "τη συγκεκριμένη επιχείρηση ανέλαβαν οι Navy Seals".

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, επίσης μη κατονομαζόμενος, ανέφερε ότι "οι Navy Seals μπορεί να τεθούν, όταν αυτό τούς ζητηθεί, στη διάθεση της CIA, όπως ακριβώς συνέβη και τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (σήμερα)". "Ο Λέον Πανέτα, ο επικεφαλής της CIA, είχε την ευθύνη αυτής της επιχείρησης", βεβαίωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο πρώτος από τους δύο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι "το σώμα του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε ήδη στα θάλασσα (χωρίς τοπική διευκρίνιση), επειδή θέλαμε (οι ΗΠΑ) να αποφύγουμε ο τάφος του να γίνει ένας τόπος λατρείας".

Νωρίτερα, από κυβερνητικό ανακοινωθέν προέκυψε ότι "ουδεμίας ξένης χώρας η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της πακιστανικής, είχε την παραμικρή ενημέρωση για την επιχείρηση των Navy Seals".

Στα αμερικανικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για το θάνατο ενός από τους γιους του Μπιν Λάντεν, δύο "συνδέσμων" του, και μιας γυναίκας. "Αντιστάθηκε, όπως αναμέναμε", απάντησε ο ένας από τους ανωτέρω δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ.

 
 
 «Ο Μπιν Λάντεν
είναι νεκρός,
η Αλ Κάιντα όχι»
Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει «σχεδόν σίγουρα» να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δηλώνει ο αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη παγκοσμίως. Σε ύψιστη επιφυλακή οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο, ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε διεθνή επαγρύπνηση καλεί η Interpol.

«Αν και ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, η Αλ Κάιντα δεν είναι. Οι τρομοκράτες σχεδόν σίγουρα θα επιχειρήσουν να εκδικηθούν και εμείς πρέπει -και θα είμαστε- σε επαγρύπνηση» δήλωσε ο Λίον Πανέτα, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει σύντομα υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά των Αμερικανών στο εξωτερικό μετά το θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν, οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιαμερικανική βία καλούνται σθεναρά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός σπιτιού και ξενοδοχείου και να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις» αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Τα κτίρια της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Τα κτίρια αυτά μπορεί να κλείνουν προσωρινά ή να αναστέλλουν περιοδικά υπηρεσίες τους, ώστε να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της ασφάλειας τους» προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Επαγρύπνηση συστήνει στους πολίτες της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και η Γερμανία. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανό και άλλα δυτικά κτίρια και πολίτες να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων αντιποίνων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ανακουφισμένη για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, προειδοποίησε όμως πως η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ηττηθεί.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής αστυνομική δύναμη Interpol τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Οργή και απειλές

Από τη δυσπιστία μέχρι την οργή και την εκτόξευση απειλών εναντίον της Αμερικής κινούνται οι πρώτες αντιδράσεις στις ιστοσελίδες των ισλαμιστών για την ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ινστιτούτα SITE και Jihadology, οι χρήστες των ιστοσελίδων αυτών βρίσκονται υπό το σοκ της ανακοίνωσης του θανάτου του ιδρυτή της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικής ομάδας κρούσης κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απείλησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον μελών της κυβέρνησης, του προέδρου Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, του πακιστανικού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Χαμάς από την πλευρά της καταδίκασε τη δολοφονία του «ιερού πολεμιστή» Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι η επιχείρηση αποτελεί «τη συνέχεια της αμερικανικής καταπίεσης και της σπατάλης του αίματος μουσουλμάνων και Αράβων».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε, εν τω μεταξύ, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη» κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος χαρακτήριζε μεγάλη επιτυχία τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, τόνισε όμως πως οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν.

 
 
Τα μεγαλύτερα χτυπήματα της Αλ Κάιντα

 

Οι κυριότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στην Αλ Κάιντα από το 1993 μέχρι σήμερα:

1993

– 26 Φεβρουαρίου: ΗΠΑ- Βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Η έκρηξη συγκλόνισε τα έξι επίπεδα του υπογείου των διδύμων πύργων όπου 55.000 άνθρωποι βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης.

1995

– 13 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία -Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μπροστά από κτίριο της Εθνικής Φρουράς, όπου εργάζονταν αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Πέντε αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν.

1996

-25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία- Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάσσεται στην πύλη της αμερικανικής βάσης στο Χόμπαρ, σκοτώνοντας 19 Αμερικανούς και τραυματίζοντας 386 άτομα.

1998

– 7 Αυγούστου: Κένυα- Τανζανία – Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα κοντά τις αμερικανικές πρεσβείες του Ναϊρόμπι (Κένυα) και του Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία). Απολογισμός: 224 νεκροί, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί, και χιλιάδες τραυματίες.

2000

– 12 Οκτωβρίου: Υεμένη- 17 αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο λιμάνι του Αντεν στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού σκάφους USS Cole.

2001

– 11 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ- Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που μεταφέρουν συνολικά 266 άτομα καταλαμβάνονται από αεροπειρατές και χρησιμοποιούνται ως όπλα στις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και εναντίον του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια.

Πρόκειται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία με 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

   

2002

– 11 Απριλίου: Τυνησία- 21 νεκροί ανάμεσά τους 14 Γερμανοί στην Τυνησία σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της συναγωγής Γρίμπα της Τζέρμπα.

– 12 Οκτωβρίου: Ινδονησία- 202 νεκροί, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ντιστοτέκ στο Μπαλί, που αποδόθηκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που επιδιώκει την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νοτιο-ανατολική Ασία και επηρεάζεται από την αλ Κάιντα.

2003

– 12 Μαΐου: Σαουδική Αραβία – 35 νεκροί, ανάμεσά τους 9 Αμερικανοί, σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ.

   

– 16 Μαΐου: Μαρόκο- 45 νεκροί (ανάμεσά τους 12 καμικάζι) κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εστιατορίων, ξενοδοχείων και εβραϊκών στόχων στη Καζαμπλάνκα.

– 15 και 20 Νοεμβρίου: Τουρκία- 63 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη.

2004

– 2 Μαρτίου: Ιράκ- Περί τους 180 νεκρούς σε σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτικών ιερών τόπων στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα

   – 11 Μαρτίου: Ισπανία- 191 νεκροί και περί τους 2.000 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων εναντίον τρένων σε τρεις σταθμούς της Μαδρίτης και των προαστίων.

2005

- 7 Ιουλίου: Βρετανία- 56 νεκροί (ανάμεσά τους 4 καμικάζι) κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου.

– 23 Ιουλίου: Αίγυπτος – 68 νεκροί σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

– 9 Νοεμβρίου: Ιορδανία- 60 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείων στο Αμάν.

2006

- 24 Απριλίου: Αίγυπτος- 20 νεκροί και 90 τραυματίες σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο θέρετρο Νταχάμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

2007

– 14 Αυγούστου: Ιράκ – Περισσότεροι από 400 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά εναντίον κουρδικής θρησκευτικής αίρεσης στην επαρχία της Νινευί.

– 11 Δεκεμβρίου: Αλγερία- 41 νεκροί, ανάμεσά τους 17 υπάλληλοι του ΟΗΕ, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αλγέρι.

2008

– 17 Σεπτεμβρίου: Υεμένη- Επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαναά, με 16 νεκρούς, ανάμεσά τους και 6 δράστες.

– 20 Σεπτεμβρίου: Πακιστάν- 60 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του ξενοδοχείου Marriott του Ισλαμαμπάντ.

2009

– 25 Δεκεμβρίου: Ολλανδία/ΗΠΑ- Κατά τη διάρκεια πτήσης ανάμεσα στο Άμστερνταμ και το Ντιτρόιτ, ένα Νιγηριανός, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με εκρηκτική ύλη που είχε κρύψει στα ρούχα του. Εξουδετερώθηκε και τραυματίσθηκε από τα εκρηκτικά.

2010

– 24 Νοεμβρίου: Υεμένη- 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θρησκευτικής πομπής σε προπύργιο της σιιτκής εξέγερσης στη βόρεια Υεμένη. Η επίθεση αποδόθηκε από αρχηγό φυλής στην Αλ Κάιντα..

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου