ΔΙΕΘΝΗ

Πολύνεκρη επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

πολύνεκρη-επιδρομή-του-νατο-στη-λιβύη-439539

Μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε σε ΝΑΤΟϊκή επιδρομή στην πόλη Μπρέγκα, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Jamahiriya και Al-Libya έκαναν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και 40 τραυματίες. Ισχυρή έκρηξη το μεσημέρι της Παρασκευής και στην Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, από την Ιταλία μεταδόθηκε η πληροφορία ότι ο Καντάφι τραυματίστηκε σε κάποια από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Jamahiriya και Al-Libya μετέδωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ξενώνα της πόλης που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη. Έκαναν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και 40 τραυματίες και ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν κληρικοί που είχαν συγκεντρωθεί για μια θρησκευτική εκδήλωση.

«Επρόκειτο για μουσουλμάνους σεΐχηδες (θρησκευτικούς ηγέτες) που πραγματοποιούσαν θρησκευτική εκδήλωση στην περιοχή» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν έδειχναν νεκρούς σε άγνωστη τοποθεσία.

Ερωτώμενος για την πληροφορία, στο αρχηγείο της Συμμαχίας στη Νάπολη, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μάικ Μπράκεν είπε σε δημοσιογράφους: «Ειλικρινά δεν έχω καμία πληροφόρηση σχετικά με επίθεση ή περιστατικό στην Μπρέγκα».

Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί «εξελιγμένα μέσα» για να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών από τη Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε προάστιο της Τρίπολης.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η έκρηξη σημειώθηκε στην Τατζούρα, προάστιο της Τρίπολης.

Εντάλματα σύλληψης

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς-Μορένο Οκάμπο, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ατόμων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ανάμεσα στα τρία άτομα θα είναι και ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά «τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη» για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη.

«Στις 16 Μαΐου του 2011, το γραφείο του εισαγγελέα θα ζητήσει από το σώμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Λιβύης από τις 15 Φεβρουαρίου» αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου