ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Νέο αιματοκύλισμα στην Καμπούλ με τουλάχιστον 17 νεκρούς

αφγανιστάν-νέο-αιματοκύλισμα-στην-κα-439416

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι μαχητές τους πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ, της τελευταίας επαρχίας στο Αφγανιστάν που αντιστεκόταν στην ισλαμιστική οργάνωση.

Πάντως, στελέχη του μετώπου αντίστασης αρνήθηκαν ότι η επαρχία κατελήφθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε ότι πυροβολισμοί στον αέρα κόστισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ 41 τραυματίστηκαν. Για τον ίδιο αριθμό νεκρών και τραυματιών κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο.

Την ίδια ώρα, ο Γκουλζάντα Σάνγκαρ, εκπρόσωπος νοσοκομείου στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Το αιματηρό επεισόδιο προκάλεσε την αντίδραση του κύριου εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

«Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι’ αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του στο Twitter. «Οι σφαίρες μπορούν να κάνουν κακό σε αμάχους, έτσι μην πυροβολείτε χωρίς να χρειάζεται».

Συνεχίζουν την αντίσταση οι δυνάμεις του Μασούντ στο Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής των δυνάμεων της αντίστασης στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσουν να μάχονται.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη μάχη για τον Θεό, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ο επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν, ο Αχμάντ Μασούντ.

Η ανάρτηση αυτή αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς απάντησης στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Πανσίρ, η μοναδική επαρχία του Αφγανιστάν που δεν ελέγχουν οι Ταλιμπάν, καταλήφθηκε από το ισλαμιστικό κίνημα και ότι οι ηγέτες της αντίστασης έφυγαν από τη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Παρασκευή ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος δηλώνει ότι βρίσκεται στο σπίτι του στην επαρχία Πανσίρ, επεσήμανε ότι συνεχίζεται η αντίσταση εναντίον των Ταλιμπάν.

Στην κοιλάδα Πανσίρ, επί περίπου πέντε ημέρες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των μαχητών του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης.

Οι σύντομες συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης απέτυχαν, ενώ ο Μασούντ απέρριψε και τη θέση που του προσέφεραν οι Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Φάχιμ Ντάστι εκπρόσωπο της οργάνωσης αντίστασης.

Η οργάνωση ζητεί τη δίκαιη συμμετοχή όλων των εθνοτικών ομάδων στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και των εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TOLO news,enikos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου